Dendrobatidae Nederland

 

Dendrobatidae Nederland is een internationale vereniging van liefhebbers van pijlgifkikkers (Dendrobatidae), mantella's en andere kikkers.

Zij heeft ten doel de waardering voor de natuur, meer toegespitst op de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika en Madagaskar en de pijlgifkikkers in het bijzonder, te helpen opwekken, onderhouden en bevorderen.

Hoofddoelstellingen zijn bovendien het bevorderen van nakweek, om zo de bescherming van de kikkers in de natuurlijke biotoop te bevorderen en het zoveel mogelijk verspreiden van informatie met betrekking tot Dendrobatidae en andere tropische kikkers.

DN Magazine

DN Gifkikkerboek

 

Voordelen lidmaatschap

Voordelen van een lidmaatschap:

  • Elk kwartaal ontvang je ons DN magazine.
  • Halfjaarlijks gratis entree op de Kikkerdag voor jezelf en een introducé.
  • Gratis tafel voor aanbod van nakweek op onze Kikkerdag.
  • Gratis bezoek aan werkgroepavonden van west-, midden- en noord Nederland.
  • Jaarlijks een symposiumdag.
  • Toegang tot de volledige inhoud van onze website.
  • Megakorting op ons boek Gifkikkers.
  • Als lid draag je bij aan verschillende conservatieprojecten en wetenschappelijk onderzoek, alle ten behoeve van onze geliefde kikkers.
  • Bijna 50% korting op Terrafile!
  • Leden bieden we de mogelijkheid bij te dragen aan onze activiteiten (DN functioneert geheel op basis van vrijwilligers).

...en dat alles voor een schamele 30,- euro (binnen NL), of 40,- euro (buiten NL)

Lid worden

Remco Stuster
/ Categorieën: GIFKIKKERS, SOORTEN, Ranitomeya

Ranitomeya imitator

Ranitomeya imitator (Schulte 1986)

17-22mm Zeer divers gekleurde en getekende kikkers over de verschillende populaties door het kopiëren van het uiterlijk van R. ventrimaculata, R. variabilis of R. fantastica. De meest kenmerkende kleurvorm (groene nominat) is een zwarte kikker met fijne groene nettekening, blauwe poten met fijne zwarte vlekken en een blauwe buikzijde met zwarte vlekken en groene keel. Andere kleurvormen variëren in de kleur van de nettekening die geel of oranje kan zijn. Sterker afwijkende populaties zijn zwart met dikke oranje strepen of banden, waarbij de poten eveneens deze oranje strepen bevatten. De buikzijde bij deze populaties heeft een zeer grof netwerk van metalic groen tot oranje lijnen met grote zwarte vlekken.

Geografische variatie:

De groene nominat vorm of R. variabilis kopieerder komt voor rond Tarapoto, de Zuidelijke en Lage Huallaga Canyon. De R. ventrimaculata kopieerder of yurimaguensis imitator komt voor in de bossen rond Yurimaguas. De meeste oranje kleurvormen komen voor in de Huallaga Canyon.

Roep: Een seconde lang aanhoudende heldere chirp of triller

Verspreiding:

Oostelijke helling van de Cordilleras Oriental en de Andes in San Martin noordoost Peru op 400 tot 800 meter hoogte.

Ecologie:

R. imitator bewoont regenwoud op berghelling waarin bromelias, Heliconias of Dieffenbachias als ondergroei aanwezig zijn. De kikkertjes zijn sterk aan deze planten gebonden. De legseltjes van 1 tot 3 witte eitjes worden boven watertjes in bladoksels van deze planten geplakt. Mannetjes transporteren de witte kikkervisjes naar identieke poeltjes. Hier roepen de mannetjes om vrouwtjes ertoe aan te zetten om onbevruchte eitjes af te zetten als voedsel voor de kikkervissen. De kikkervissen zijn omnivoor, kannibalistisch en zijn niet direct afhankelijk van het eten van onbevruchte eieren voor hun ontwikkeling.

Het terrarium:

Te houden in zowel kleine als grote terraria met veel bromelia’s. Voor een koppel lijkt een minimale maat van 30x30x40 cm aan te raden.

Temperatuur:

24-28°C, 's nachts mag de temperatuur enkele ghraden lager liggen.

Groepsgewijs/paarsgewijs:

Zowel groepsgewijs als paarsgewijs is mogelijk. Mannetjes zijn vrij terratoriaal en voorzichtheid is geboden indien men meerdere mannetjes wil gaan houden. Observatie van de mannetjes is dus zeer gewenst.

Eieren:

Het vrouwtje zet 2 tot 3 eieren af tegen een verticaal blad van de bromelia of in de eventueel aangebrachte filmkokertjes.

Overige kweekinformatie:

Na het uitkomen klimmen de kikkervisjes op de rug van het mannetje waarna hij ze transporteerd naar een waterpoeltje. Een oksel van een bromelia bijvoorbeeld. In de dagen daarna lokt het mannetje, door te kwaken, het vrouwtje om haar aan te zetten tot het leggen van een onbevrucht (voedsel) eitje in het waterpoeltje. Dit gedrag zal zich enkele malen herhalen totdat het kikkertje uit de bromelia kruipt. Opkweken van de kikkervisjes kan ook in aparte bakjes water en voeren met visvoer. Omdat de kikkervisjes kaniballistisch zijn moeten ze in aparte bakjes worden grootgebracht.

Overigens maakt R. Schulte in Pfeilgiftfrosche artenteil 2 Peru op pag 91 melding dat er geen eitjes gegeten zouden worden ofschoon ze wel in het water worden gelegd. Dit in tegenstelling tot wat Tonnie Woeltjes en Jaap Stelder hebben geconstateerd. Het mannetje posteert zich bij het waterlichaam  waarin de larf zich bevindt. Het mannetje verandert dan zijn roeptoon gaandeweg van fluiten naar een zacht getjirp, half zittend in het water waar het vrouwtje naar toe wordt gelokt. Uiteindelijk neemt ze ook plaats in het water en legt het witte eitje, soms twee, omgeven door behoorlijk wat gel. Het leggen van voedseleitjes vindt meestal plaats ongeveer 30 min voordat de lampen uit gaan. Duidelijk is dat er eerder een overvloed aan eitjes wordt gegeven (zeker in de fase dat de larf nog klein is, lees weinig eet...) dan dat de jongen "krap in het voer staan". Opvallend is dat er soms twee vrouwtjes naast elkaar in het water zitten! Of ze ook beiden een voedseleitje leggen is niet duidelijk. Het kikkervisje neemt met de bek een hap van het gelei en rukt zich vervolgens los. Zo wordt het eitje in delen verorberd. Sommige hobbyisten vertellen over wel drie larven die tegelijkertijd worden verzorgd. De gemetamorfoseerde kikkers kunnen zonder springstaarten, dus direct met fruitvliegen grootgebracht worden.Vele liefhebbers merken op dat een rustperiode inbouwen voor kweekgroepen zeer gunstig werkt. Denk er wel aan dat jonge dieren wel een constant aanbod van voedsel nodig hebben.

Printen
12395 Waardeer dit artikel
4.0

Laatste nieuws

December 2023 December 2023

December 2023

0 167
  • Andinobates viridis. Wat is er met deze soort gebeurd?
  • Zelfbouw paludarium
  • De transitie van open water als larve-afzetgebied naar het gebruik van fytotelmata als afzetplaats
  • Gebruik en beoordeling van het gespecialiseerde Exo Terra gifkikker terrarium.
  • Succesvolle kweek met de Rio-Pescado Harlekijnkikker Atelopus balios (PETERS, 1973) in het kader van het Citizen Conservation project (deel 1)
  • Oophaga pumilio
  • Op bezoek bij Artis
September 2023 September 2023

September 2023

0 274
Phyllobates terribilis: een beginnerskikker? Verslag 3e presentatie DN werkgroep in Wateringen Op stage in de Peruaanse Amazone Een topveterinair gaat met pensioen Over moderne verlichting in het vivarium Op ‘pad’ voor de knoflookpad in Drenthe Allobates brunneus ontrafeld Drie keer Oophaga granulifera Werkgroep Midden-Nederland; een reis naar Fauna Forever in...

Facebook Home

Tot onze spijt kregen we bericht van onze drukker dat hun nietmachine voor oognietjes defect is geraakt. Dat, in combinatie met het lange Paasweekend, zorgt er helaas voor dat het magazine pas na Pasen bij de leden zal verschijnen. Sorry voor het ongemak! Wij onderzoeken momenteel de mogelijkheden voor iets vroegere verschijningsdata, zodat deze ook als er iets tegen zit in de juiste maand bij de leden zal aankomen. Aanvullend: sinds onze vorige post over het magazine is er nog een last minute wijziging aangebracht. Het artikel over Atelopus varius in Costa Rica (staat op de cover van het vorige bericht) is doorgeschoven naar de volgende editie. Wij wensen jullie alvast veel leesplezier met weer een mooi gevulde editie!
icon
Dendrobatidae Nederland
22-3-2024
25 2
Tot zaterdag!
icon
Dendrobatidae Nederland
14-3-2024
7 2
Onze redactie is er maar weer druk mee! Hier alvast een kleine sneak peek van de maart editie van ons magazine. Deze editie staat weer bomvol met prachtige artikelen en gaat binnen enkele dagen naar de drukker om uiterlijk eind maart bij jullie te verschijnen! Wil je ook eens bijdragen aan de inhoud van dit prachtige verenigingsblad? Dat kan!! Graag zelfs. Stuur ons gewoon eens een berichtje hier op Facebook of neem direct contact op met onze redactie (zie colofon).
icon
Dendrobatidae Nederland
22-2-2024
34 0
Ken jij de voordelen van een DN lidmaatschap al?? - 40 euro korting op ons nieuwste boek Gifkikkers de 2e editie. - Elk kwartaal ontvang je ons DN magazine. - Halfjaarlijks gratis entree op de Kikkerdag voor jezelf en een introducé (à 7,50 p.p.!!!! - Gratis tafel voor aanbod van nakweek op onze Kikkerdag. - Gratis bezoek aan werkgroepavonden van west-, en midden Nederland. - Jaarlijks een symposiumdag. - Toegang tot de volledige inhoud van onze website. - Als lid draag je bij aan verschillende conservatieprojecten en wetenschappelijk onderzoek, alle ten behoeve van onze geliefde kikkers. - Bijna 50% korting op Terrafile! ...en dat alles voor een schamele 30,- euro (binnen NL), of 40,- euro (buiten NL). Onvoorstelbaar toch?? Dit jaar bestaan we ook nog eens 35 jaar!! Wat zouden we dit jaar doen om onze leden te verrassen?? Lid worden?? Dat kan in onze webshop: https://www.webshop.gifkikkerportaal.nl/
icon
Dendrobatidae Nederland
12-1-2024
27 1
Op de valreep van 2023 is er nog een nieuwe Mannophryne-soort beschreven met de naam Mannophryne phylidros, die zich laat vertalen tot 'liefhebber van water' wegens de strikt beekbewonende leefwijze. Helaas zijn er geen foto's van levende exemplaren in de beschrijving opgenomen en moeten we het doen met deze foto van de typeserie. Het zal ons benieuwen hoeveel nieuwe soorten Dendrobatoidea er in 2024 beschreven zullen worden! Goede jaarwisseling allemaal!
icon
Dendrobatidae Nederland
31-12-2023
33 0
Op dinsdagavond 9 januari 2024 is iedereen welkom op onze bijeenkomst van de DN Werkgroep West - Nederland. De werkgroep avonden staan namelijk open voor leden en niet-leden. Met twee boeiende onderwerpen en een gesprek over gifkikkeractualiteiten, ontvangen bezoekers altijd een hoop nuttige informatie. Allereerst vertellen Mario Jungmann, Willem Neeleman en Jeroen van de Steen ons iets over hun bezoek aan de Rostock Zoo in Duitsland. Dendrobatidae Nederland heeft deze dierentuin enkele nakweek kikkers beschikbaar gesteld voor hun expositie over het beschermingsprogramma Ranitomeya fantastica “True Nominat”. Na de afsluiting van onze DN Ranitomeya fundraiser is afgesproken dat deze dieren fungeren als ambassadeur voor hun soortgenoten in het wild. Hetzelfde trio vertelt aansluitend over hun privé bezoek aan Erik Schoop. Erik is één van de eerste Europese gifkikkerliefhebbers die succesvolle kweekresultaten bereikt heeft met grote Oophaga soorten. Op http://www.eriks-frogs.de/ is meer informatie vindbaar Datum: Dinsdag 9 januari 2024 Locatie: Westlandse Pop Centrum Nederland 3, Lange Spruit 84, 2291 LC Wateringen (GoogleMaps) Toegang: Gratis https://www.gifkikkerportaal.nl/Vereniging/Evenementen-en-agenda/dn-werkgroep-west-nederland-6
icon
Dendrobatidae Nederland
17-12-2023
27 1
Load more posts Loading
Back To Top