Dendrobates truncatus
Dendrobates truncatus (Cope 1861)
25-35mm grootte kikker. De glanzend diep zwarte vlekken laten een dikke goudgele tot blauwe streep, die de omtrek van de kop en rug volgt, achter. Op de voor en achterpoten is in dezelfde kleur een iets doffere soms onderbroken lijn aanwezig. De buikzijde bevat een gemarmerde tekening van geel met grote zwarte vlekken sterk overeenkomstig met de sterk verwante soort D. auratus. Mannetjes zijn iets kleiner dan vrouwtjes.
Geografische variatie:
Er zijn maar enkele varianten bekend die allemaal eenzelfde design van geleurde lijnen hebben. De kleuren kunnen geel, bleek geel, oranje of blauw zijn.
Roep: Een zacht gezoem sterk gelijkend aan die van D. auratus
Verspreiding:
Colombia, het tropisch regenwoud van Rio Magdalena van Chaparral noordwaarts richting de Caribische kust en in de noordelijke Cordilleras Central en Occidental westelijk tot aan de Golfo de Uraba. Hoogte verspreiding is van 530-800 meter boven zeeniveau.
Ecologie:
Strikte bodembewoner langs kleine stroompjes in relatief zonnige delen van het regenwoud met typisch een begroeiing met bamboe. Het grootste deel van het voedsel bestaat uit kleinere geleedpotigen zoals springstaartjes. Mannetjes zorgen voor de 4 tot 10 eieren en dragen kikkervissen op de rug naar poeltjes in boomholtes.
Het terrarium:
Een ruim overzichtelijk terrarium met veel planten, blad op de bodem en stukken kienhout is het meest geschikt voor deze dieren. 50x50x40 cm is voor 3 tot 5 kikkers een mooie maat.
Temperatuur:
Een temperatuur van ca 28°C die ‘s nachts kan dalen tot ca 20°C is ideaal.
Groepsgewijs/paarsgewijs:
Zowel paarsgewijs als groepsgewijs zijn deze dieren goed te houden en te kweken.
Eieren:
De legsels bevatten tot 6 eieren en worden gelegd op een glad oppervlak in filmkokertjes, tussen bladeren, of in een leghuisje.
Overige kweekinformatie:
Nog geen data voor handen.
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.