Flagellaten
Flagellaten, die vallen onder de groep Protozoa parasieten worden ook wel zweepdiertjes genoemd, deze naam komt doordat deze eencellige diertjes zich door een of meerdere zweephaartjes voortbewegen (hierdoor zijn flagellaten goed te herkennen).
Flagellaten vermeerderen zich door tweedeling van de cel..
Flagellaten kunnen via de huid en via de voeding bij de kikker naar binnen dringen waarna ze zich in de organen en darmen nestelen, flagellaten kunnen ook in het bloed voorkomen.
In de natuur is het normaal dat een kikker flagellaten in zijn lichaam heeft, normaal gesproken kan een kikker hier goed mee omgaan, echter bij verminderde weerstand (ziekte, stres, ed.) kunnen de flagellaten zich makkelijk vermeerderen waardoor er schade aan de organen en het slijmvlies kan ontstaan, hierdoor kunnen secundaire bacteriële infecties ontstaan.
Flagellaten zijn te herkennen aan zijn tuimelende zwepende beweging d.m.v. de zweepharen.
Symptomen van kikkers met een ernstige flagellaten besmetting zijn onder ander : opgeblazen ledenmaten (slecht functioneren van de lever en of nieren), slijmerige / waterige ontlasting (beschadiging van het darm slijmvlies), sloom zijn, slecht eten en de kikker zit vaak nabij of in het water (om de vocht regulatie op pijl te houden).
Flagellaten kunnen in de ontlasting bij een vergroting van 400-600X met een microscoop terug gevonden worden, zorg wel voor verse ontlasting omdat de parasieten zonder gastheer na enkele uren dood gaan.
Het medicijn tegen flagellaten en vele andere Protozoa parasieten, amoebe en vrijwel alle anaerobic (leven zonder lucht) is Metronidazol, welke onder andere te verkrijgen is onder de verkoop namen Flagyl en Flagalex.
Metronidazol wordt makkelijk door de huid opgenomen (ongeveer 80% van het op de rug gedruppelde medicijn wordt door de huid opgenomen) waarna het zich snel verspreid en tot in de diepste plekken van het lichaam kan doordringen.
Metronidazol wordt afgebroken door licht.
Metronidazol vernietigd het DNA van de parasiet waardoor de parasiet zich niet meer kan vermeerderen.
Raadpleeg voor een juiste dosering de dierenarts, dit omdat bij een acute overdosis of bij het geven van de juiste dosis maar voor een te lange tijd er een giftige reactie kan ontstaan die onder andere neurologische problemen kan veroorzaken (geen coördinatie, sloom, verlamming verschijnselen, vreemde lichaam houding, etc.).
Bij een te lang gebruik van het medicijn kan er ook een lever beschadiging ontstaan.
Te lage dosering of een te kort gebruik van het medicijn kan tot gevolg hebben dat de parasiet resistent wordt voor het medicijn.
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.