Het (her-) inrichten van een terrarium
(door Martijn van Beek) MvB
Stel dat je net een nieuw terrarium hebt gekocht, je eerste bak of misschien wel een groter terrarium, en je bent aangekomen bij het punt hoe je ‘m in wilt richten. Je hebt voorbeelden gezien, echt geweldig mooie bakken, maar je vraagt je af: hoe doen ze dat en; wat doe je op de bodem; welk materiaal ga ik gebruiken; wordt het helemaal natuurlijk qua materiaal of wil je elastopur, tegellijm of epoxyhars gaan gebruiken?
Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Je keuze hangt af van het soort bak dat je wilt creëren (gewoon terrarium of paludarium of riparium, een showbak of een kweekterrarium).
Hieronder zal ik een paar voorbeelden geven van hoe het kan en iets uitleggen over de soorten terraria.
De soorten terraria
Er is een aantal soorten terraria te onderscheiden. Voor onze hobby (gifkikkers houden) zijn de soorten hierboven genoemd. Wat is het verschil tussen een ’gewoon’ terrarium en de anderen? Een gewoon terrarium heeft hooguit een gootje met water aan de voorkant of zelfs geen water als vast onderdeel. Een paludarium is een moerasachtige bak waarin je dus een groot deel water hebt. Hoe groot dit is hangt natuurlijk af van de grootte van je terrarium. Een riparium is een terrarium waar een hoge waterpartij aanwezig is en waarin je bijvoorbeeld vissen goed kunt observeren. Ik heb het hier dan over een waterpartij die hoger is dan 15 of 20 cm. De term is afkomstig van ‘oever’ en een dergelijke bak is een benadering van de overgang tussen water en vaste land. Veel mensen gebruiken de termen overigens door elkaar. Het verschil tussen een showbak en een kweekterrarium is de inrichting. Een showbak zet je neer in je huiskamer als een mooi ingericht terrarium, vaak met veel beplanting. Een kweekterrarium is vaak –maar niet altijd- spaarzamer ingericht en is ook geschikt als kleinere bak om kikkers aan land te laten komen.
Als je gaat inrichten is het dus goed om eerst te bepalen wat je doel is van de in te richten bak. Stel je hebt een leeg terrarium van glas met bovenin en voorin ventilatie zodat de dieren en de planten ook wat verse lucht krijgen. Voor de plantengroei bijvoorbeeld is dit noodzakelijk. Je wilt graag de wanden bekleden. Je kunt kiezen voor het dure en mooie varenwortel of Epiweb of het goedkopere cocos. Maar het is ook mogelijk om te kiezen voor goedkopere materialen zoals gesneden turfplaatjes die je kunt vastkitten of nog goedkoper: begroeiingsmat (soort ondertapijt). Als je dit laatste gebruikt dan moet je erop letten dat je dit goed rondom kit waardoor kleine kikkers geen kans hebben om erachter te kruipen. Ook geldt dat hoe meer kit je gebruikt hoe steviger het vastzit. Bij het verwijderen van b.v. vastgehechte planten trek je dan niet meteen de begroeiingsmat mee.
In het volgende voorbeeld richt ik een aantal kweekbakken in met turfplaatjes en varenwortel. Ook zal ik iets vertellen over het gebruik van begroeiingsmat. De verdere inrichting met hout wordt hier niet uitgebreid besproken.
De reden om de bakken opnieuw in te richten is dat ik ooit red runners heb gevoerd aan mijn hagedisjes in deze bakken. Deze waren echter niet gediend van de kleine –naar later bleek- kakkerlakken. Het werd een plaag en de beestjes hadden genesteld in het hout dat ging verrotten. In mijn vakantie besloot ik daar een einde aan te maken en een zevental bakken (5 van 50 cm bij 50 cm en 70 cm hoog en 2 bakken van drie keer 50 cm) geheel leeg te halen. Helaas had ik bij de inrichting eerder purschuim gebruikt om de houtstukken aan elkaar vast te maken. Hier had ik nu dus spijt van want het is een hele klus om het pur eruit te snijden en je bakken toch heel te houden. Op de foto zie je een van de kleine bakken met D. ventrimaculatus zoals die er tevoren uitzag.
Foto 1 De situatie voor de verbouwing
Ik heb de dieren eruit gevangen en een ander onderkomen gegeven. Vervolgens begon de uitruimklus (zie foto’s 1 t/m 4 ). Met een schepje schepte ik de aarde en turf eruit. Op foto 2 zie je condens onder de glasplaat. Dit is een bak met een valse bodem: de condens zit tussen de bodemplaat en de valse bodem.
Foto 2 Het uitruimen is begonnen
Terwijl een en ander loskwam zorgde ik ervoor dat ik de tevoorschijn komende kakkerlakken om het leven bracht. Het blijken hele taaie diertjes te zijn… Na het leegruimen en schoonmaken van de bak (met schoonmaakazijn) ziet de bak er wel erg leeg uit in vergelijking met de situatie ervoor (zie foto 5). Deze bakken staan overigens in een stelling (zie foto 17).
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.