Kikkers vangen

Kikkers vangen

Het vangen van kikkers is niet altijd een gemakkelijke klus. Sommige soorten laten zich vrij gemakkelijk vangen. Toch kan het vangen van kikkers ook een moeilijke klus zijn. Hoe moeilijk of makkelijk het ook gaat, er zijn dingen waarmee rekening moet worden gehouden. Ook zijn er trucs die het vangen van kikkers kunnen vergemakkelijken.

Het eerste waarover je na moet denken voordat je gifkikkers gaat vangen is de manier waarop je ze wilt gaan hanteren. Vangen en hanteren met de hand is geen aanrader. De halfdoorlatende huid van amfibieën kan gemakkelijk allerlei stoffen opnemen die zich op je handen bevinden. Dat moet uiteraard zo veel mogelijk voorkomen worden. Ook na het wassen van onze handen zijn onze handen niet schoon genoeg. Een ontsmettingsmiddel werkt beter om je handen voldoende schoon te krijgen. Toch is het met de hand vangen ook dan nog af te raden. De kikkers worden het beste gevangen zonder ze te hanteren. Het hanteren van de kikkers is niet makkelijk. Ze zijn niet alleen fragiel, maar ontsnapping uit je handen zal veel gemakkelijker plaatsvinden dan bij de betere alternatieven. Het meest gebruikelijk is het om de dieren te vangen in een transparant bakje, buisje, of glaasje. Geschikte transparante kunststof buisjes zijn vaak bij de apotheek te koop als urinepotjes (sommige modellen). Geschikte glaasjes zijn bijvoorbeeld kleine borrelglazen. Dat het bakje, buisje, of glaasje transparant is helpt enorm bij het vangen omdat je precies kunt zien waar het dier zit. De veelal kleine kikkertjes die we als hobbyisten houden kunnen meestal het beste met een buisje of glaasje gevangen worden. Bakjes zijn al snel te groot en daardoor onhandig te manoeuvreren tussen de inrichting van de kikkerbak.  Het te vangen dier kun je met het glaasje of buisje in de hand (eventueel begeleidend met je andere hand) over een kikker heen zetten. Wanneer nodig, kun je met je vingers het dier het buisje in begeleiden om daarna direct met je vingers afsluiten. Heel eenvoudig kun je het dier nu verplaatsen naar een ander verblijf of een transportbakje. Als er voor elke kikkerbak een eigen vangbuisje is, verminder je de risico’s op ziekteverspreiding. Bij gebrek aan meerdere vangbuisjes, kun je ook het buisje ontsmetten voordat je kikkers uit een andere bak gaat vangen.

In een kweekbak kun je gemakkelijk de inrichting uit de bak halen om kikkers te vangen die zich goed verstoppen. In grote bakken met een mooie permanente inrichting is dat helaas lang niet altijd wenselijk of mogelijk. Toch kun je met enig geduld vaak wel de kikkers te pakken krijgen uit dergelijke bakken. Bodembewonende dieren verstoppen zich graag in kleine holtes. Op de bodem enkele zwarte filmkokertjes plaatsen, ruim voordat je de dieren wilt vangen, kan een oplossing bieden. Dieren die zich erin verstoppen kun je zeer gemakkelijk insluiten en uit de bak halen. Ook zijn er vrij veel kikkers die ’s nachts open en bloot op bladeren of in bromelia’s slapen, terwijl ze overdag nauwelijks vindbaar zijn. Probeer dan een uur nadat het donker is geworden in de bak de dieren eens te vangen met behulp van een zaklantaarn. Vereist is wel dat het in de ruimte waarin de bak staat ook donker is. Een zaklantaarn met gebundelde lichtstraal werkt hierbij het beste. De slapende dieren schrikken niet zo snel van het openen van de bak, en blijven in de sterke lichtbundel vaak stil zitten. Met een vangbuisje in je andere hand behaal je al snel resultaten.

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top