Maart 2005
Grijspoot, een eigenzinnige tinctorius
Marcus Bartelds
Alweer aardig wat jaartjes geleden werd er een nieuwe variant van de Dendrobates tinctorius naar Europa geïmporteerd. Deze variant werd later door vele Nederlandse kikkerliefhebbers ‘grijspoot’ genoemd. In Duitsland kreeg deze kikker als snel de naam ‘graubeiner’.
Van Andes tot Amazonië
Deel 1 ”Juwelen uit de Andes”
Eise Bartelds
De horizon wordt bepaald door de besneeuwde toppen van het Andes-gebergte, waarvan de Coto Paxi de bekendste bergtop is. Wij laten letterlijk en figuurlijk de Coto Paxi links liggen. Onze interesse gaat niet uit naar de besneeuwde pieken van de Andes, maar meer naar de gematigd gelegen delen van het bergmassief. Niettemin liegen de cijfers over de hoogtes waarnaar toe wij onderweg zijn er niet om. De vier maal vier huurauto moet ons naar gebieden brengen waar de Epipedobates tricolor voorkomt. Hier in de Andes start onze zoektocht naar kikkers en, naar wij hopen, eindigt dit avontuur in het Amazoneregenwoud.
Gemak dient de kikkerliefhebber
J. Kloosterman
Ik hoor de laatste tijd nogal veel dat het voeren van springstaarten niet altijd even makkelijk gaat, de ene schudt een brok houtskool af, de ander loopt door een rietje te blazen en laatst las ik over de truc met de bananenschil. Ook gebeurt het dat de springstaarten rechtstreeks uit het bakje worden geschud waardoor er even later een klodder aarde in de bak ligt en de springstaarten nog vrolijk in het bakje rond huppelen.
Focus op Phyllobates terribilis
Gerard v.d. Berghe
Beschrijving: De Phyllobates terribilis is ongeveer 5 cm en is met zijn plompe bouw een grote kikker te noemen. Als jong zijn de kikkers donker met gele lengte strepen en groeien uit tot grote gele, oranje, witte of mintgroene dieren. De onderkant is meestal dezelfde kleur als de rug, maar ik heb ook dieren gezien die zwarte vlekken op de buik hebben. De iris is zwart of roodbruin. Soms zijn de mannen iets kleiner dan de vrouwen, maar zowel mannen als vrouwen hebben de neiging dik te worden waardoor het moeilijker wordt om de dieren te seksen.
Weideplankton sorteerder (Bug Bazooka)
Hans Verbrugge
Dit is een aangepaste beschrijving van een handig apparaat om weideplankton op grootte gesorteerd en vrij van ongerechtigheden te kunnen voeren aan onze kikkers. Het origineel is van Brent Brock uit de USA, hier wordt het de Bug Bazooka genoemd.
Anthurium
Wim van den Berg
Op jungletochten door Midden– en Zuid-Amerika kom je ze ongetwijfeld tegen, afhangend of klimmend langs boomstammen of kruipend over rotsblokken. Veel soorten blijven onopgemerkt tussen andere groene planten. Dit geldt niet voor de zogenaamde blad-Anthurium , A. clarinervium. Deze fraaie soort van de familie Araceae is niet moeilijk in cultuur ,maar gezien de afmeting van de bladeren geschikt voor de grotere terraria waarin ze volledig kunnen uitgroeien tot exotische kostbaarheden.
Dwergklauwkikkers, het andere uiterste
Erik van der Horst
Bij kikkers denken de meeste lezers van dit blad direct aan de kleine kikkertjes in onze terraria, die eigenlijk alleen op het land leven. Voor veel buitenstaanders verbazingwekkend, want kikkers zitten toch meestal in het water. Er zijn echter soorten aan het andere uiterste, kikkers die alleen onder water leven. Een van hen is Hymenochirus boettgeri, de dwergklauwkikker.
Verdwijning pumilio habitat op de Bocas del Torro eilanden
Marcus Bartelds
Met enige regelmaat lees en hoor ik verhalen over verdwijningen van de complete habitat op deze eilanden en wil ik enige vraagtekens zetten bij de correctheid van deze verhalen. Hopelijk kan ik enige duidelijkheid verschaffen doordat ik kort geleden nog was op deze eilanden. Afgelopen september in 2004 waren wij na een afwezigheid van 2 jaar weer op deze eilanden. Aan de ene kant voor wat vakantie en aan andere kant om weer op zoek te gaan kikkers en met name Dendrobates pumilio. Wellicht bij menigeen bekend onder de naam aardbeikikker maar de laatste jaren is wel gebleken dat de aardbeikikker niet alleen maar voorkomt in de rode kleur. Met name Chris van der Lingen (NL) en Kyle Summers (USA) hebben via films aangetoond dat dit kikkertje in diverse kleuren voorkomt.
Kweken in het wild,Het World Bank project van INIBICO
Erik van der Horst
Sinds enige jaren wordt onder de bezielende leiding van Rainer Schulte een project in stand gehouden wat gifkikkerbiotopen in Peru beschermd. Hierbij worden lokale boeren getraind kikkers te kweken, in hun natuurlijke biotoop. De opbrengst van de verkoop van deze kikkers moet voorkomen dat de boeren het regenwoud kappen om landbouwgronden te creëren. Nadat ook Dendrobatidae Nederland benaderd was voor deelname, besloten Mathieu Woldhuis, Jan Mooij en Erik van der Horst in april 2003 een kijkje te gaan nemen bij de plaats waar straks zoveel kikkers vandaan zouden moeten komen.
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.