Maart 2010
Plofbuikjes door tekort aan vitamine A1
Hobbyisten komen geregeld het verschijnsel tegen dat eieren na enkele dagen van ontwikkeling beginnen op te blazen, waarna het embryo uiteindelijk het leven laat. Dit verschijnsel kennen we als ‘plofbuikjes’. Recent onderzoek aan Eleutherodactylus coqui toont aan dat de oorzaak een tekort aan retinol is, meer bekend als vitamine A1.
Epipedobates anthonyi
In dit laatste artikel laten wij u de nog ontbrekende Epipedobates-soort uit Ecuador zien. Opnieuw hebben we een grote variatie aan tekening en kleur waargenomen. Er zijn populaties die spectaculair gekleurd zijn en een bijna fluorescerende streeptekening hebben.
Rhacophorus reinwardtii
Enkele jaren geleden kwam ik een tekening tegen van een kikker met enorme 'zwemvliezen'. Die zou hij gebruiken om te 'vliegen'. Het was de Rhacophorus nigropalmatus. Gefascineerd als ik was door dit diertje, ben ik een kijkje gaan nemen bij de Rhacophorus familie. Mijn blik viel al snel op de prachtige Rhacophorus reinwardtii. Helaas was er bijna nergens informatie te vinden over deze dieren. Het verwonderde mij dat zo een mooi diertje, waarvoor geen Cites-verklaring nodig is, niet in de hobby te vinden was. Hier begon dan ook mijn zoektocht naar de vliegende kikkers.
Reserva Ranita Dorada een jaar later
Het Centrale gebergte van de Andes in Colombia staat bekend om de hoge inheemse biodiversiteit van amfibieën. Een paar jaar geleden zijn in deze regio vlakbij de plaats Falan, twee nieuwe pijlgifkikkers ontdekt (Ranitomeya tolimense en R. dorisswanonae). De kikkers leven in een van de laatste restanten van bossen die hier ooit waren. Helaas stond dit bos ook op de nominatie om een plantage te worden, aangezien de eigenaar van plan was zijn land te verkopen. Dankzij ProAves kon, met steun van Dendrobatidae Nederland, IUCN en Conservation International, het gebied aangekocht worden. Daarmee was de oprichting van het reservaat voor amfibieën een feit. Natuurlijk profiteren hiervan ook andere dieren nu de dreiging van de houtkap weggenomen is.
Dendrobates leucomelas de gifkikker van de Lost World
Dendrobates leucomelas is de geel-zwarte pijgifkikker. In de hobby komt hij veel voor en hij staat bekend als goed te houden. Ondanks deze populariteit is er relatief weinig bekend over de natuurlijke leefwijze. De kikker komt voor van Guyana tot Colombia en is vooral bekend ten zuiden van de machtige Orinoco rivier in Venezuela. Hoewel andere landen beter toegankelijk zijn voor een verre kikkerreis, is Venezuela zeer de moeite waard om te bezoeken.
De bouw van een terrarium in 10 stappen
De meeste artikelen in ons magazine gaan over de bouw van een grote showbak. Niet iedereen heeft echter plaats voor een dergelijke bak. In dit artikel wil ik graag aan de hand van een fotoreeks laten zien hoe ik al enige jaren mijn kleine bakken in 10 stappen bouw. De afmetingen van mijn bakken zijn 60cm breed, 50cm hoog en 45cm diep. Ik vind dat persoonlijk een goede maat voor een koppel of een trio gifkikkers. Daarin kunnen in mijn ogen kikkers op een diervriendelijke manier gehouden worden.
Flevopol wandbekleding
Wetenschappelijk nieuws
DN Nieuws
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.