Maart 2015

Maart 2015

De professionele kikkerhobby van Gerard Jacobs
Al 24 jaar is Gerard Jacobs uit Someren (NBr) in de kikkerhobby actief en is hij een zeer succesvolle kweker geworden. Hij kweekt grote aantallen kikkers en heeft een schat aan ervaring opgedaan, waar ook de ‘kleine’ hobbyist zijn voordeel mee kan doen. Een verslag van het gesprek met Gerard en Lisa de la Cousine.

Wetenschappelijk nieuws
Kort wetenschappelijk nieuws over: Andinobates geminisae, Allobates magnussoni, afname van broedplaatsen, samen jongen grootbrengen, nieuw licht op kikkerkleuren, kleurrijke kikkers verschillen sterk van roep, gif tegen schimmelinfecties, kleurvariatie in imitator, op het menu van meerdere roofdieren.

Op pad met Ruud Vreeburg in Colombia
Met Ruud Vreeburg maakte ik eind 2012 kennis, Dat was naar aanleiding van zijn artikel ‘Een bijzondere ontmoeting in Choco’ dat in één van de DN magazines was verschenen. Ik zocht op internet ‘Ruud Vreeburg Colombia’ en belandde op een forum van Nederlanders die korte of langere tijd in Colombia verblijven. Zijn e-mailadres was snel gevonden en het duurde niet lang voor we contact hadden via Skype.

De bouw van mijn paludarium
Een jaar of 25 geleden zag ik een kikkerbak staan bij Vivaria in Amsterdam. Ik was meteen verkocht en heb zelf een hoekbak gebouwd. Des bewoners waren enkele Epipedobates anthonyi, twee gekko`s en in het water wat guppen. Deze bak heb ik vier jaar met plezier gehad. maar wegens drukke werkzaamheden weggeven. Maar het bleef al die jaren in mijn achterhoofd “kriebelen”. Het bleef al die jaren toch ‘kriebelen’. Tot vorig jaar, toen ik besloot de hobby weer op te pakken. Ik heb me eerst goed georiënteerd. Ik ben allereerst lid geworden van Dendrobatidae Nederland om veel te kunnen lezen en een plan te maken. Op het Internet zag ik een foto van een bak van iemand in mijn woonplaats. Ik heb meteen uitgezocht wie hij was en heb hem gebeld of ik naar zijn bak mocht komen kijken. Dit bleek geen probleem te zijn. Met deze persoon heb ik nog steeds veel contact en we kijken geregeld bij elkaar gekeken en wisselen ervaringen uit. 

Voortgang Reserva Ranita Dorada in Columbia

Het is alweer zes jaar geleden, dat mede dankzij het initiatief van Dendrobatidae Nederland, het eerste amfibieënreservaat in Colombia is opgerichtL Ranita Dorada, Reserva Natural de los Anfibios. Een korte samenvatting over dit reservaat en de gerealiseerd activiteiten in 2012-2014.

Speuren naar kleurvarianten van Epipedobates anthonyi is niet altijd succesvol
Op het gebied van veldonderzoek van Epipedobates tricolor en E. anthonyi mag Jan Verkade wel gezien worden als DE expert binnen onze hobby. Gelukkig deelt hij zijn ervaringen via artikelen in ons magazine, waarin hij nieuwe variantie heeft beschreven en voorzien van mooie foto’s. Al dit ‘tricolor-moois’ wilde ik samen met mijn vriendin zelf gaan ervaren en liefst ook nog enkele nieuwe varianten scoren.

Een paludarium in de serre
Na het beëindigen van mijn dieren- en hengelsportspeciaalzaak, heb ik het overbodig geworden magazijn gesloopt. U raadt het wellicht al: in één klap kreeg ik de ruimte om een serre te bouwen met daarin een groot paludarium.

 

De Reuzenpad (Rhinella marina), een succesvolle uitwedstrijdDe reuzenpad is de grootste pad van de familie echte padden. Voorheen werd deze pad beschreven onder de naam Bufo marinus. Tegenwoordig wordt de soort in het eigen genus Rhinella geplaatst en wordt de soort aangeduid met Rhinella marina. De dieren worden gemiddeld tien tot vijftien centimeter groot (kop–stuitlengte), maar de grootste geregistreerde reuzenpad heeft een kop–stuitlengte van achtendertig centimeter. Als de poten werden uitgestrekt was de pad maar liefst vierenvijftig centimeter groot. Dit dier werd gehouden door een Zweedse liefhebber. De naam marina is afgeleid van een oude aanname dat deze 

 

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top