Maart 2016

Maart 2016

Op zoek naar Oophaga pumilio rondom Siquirres

Een geslaagde zoektocht naar Oophaga pumilio in Costa Rica. Twee belangrijke vindplaatsen en of geplande bezoeken staan centraal in deze reis namelijk Barbilla National Park en Costa Rica Amphibian Research Centre (CRARC). Beide vindplaatsen zijn rondom Siquirres gelegen.

 

Mijn ervaringen met Epipedobates tricolor ‘cielito’

Het is al weer zeven jaar geleden dat wij de gestipte Epipedobates tricolor voor de eerste keer in het veld heb gevonden. Op verzoek van Centro Jambatu/Wikiri hebben mijn vrouw en ik enkele jaren later deze kikker in grotere aantallen verzameld en in Quito afgeleverd op het centrum. Daar zijn ze in een kweekprogramma ondergebracht. Het wachten was op nagekweekte dieren die voor de hobby beschikbaar zouden komen. Begin 2015 was het zover; bij een zending naar Nederland waren enkele kikkertjes voor mij bijgevoegd. Ik kweek daarmee op bescheiden schaal. Tijd om iets van mijn ervaringen met u te delen.

 

Tarweluis (Diuraphis noxia), 

een ideaal alternatief voor kleinere kikkersoorten

Het moet 2008 zijn geweest, dat ik op een beurs dit twee mm kleine voedseldiertje

tegenkwam. Ik herinner me nog dat het Harald Divossen was die potjes in de maat fruitvliegenpot aanbood voor twee Euro. Ik kocht een drietal potjes met het idee te

kijken of de kleinste kikkertjes dit voer ook zouden lusten.

 

De bouw van mijn vivarium

 

Wegens het dringende verzoek van de vereniging voor artikelen voor het DN-blad, besloot ik om ook een poging te wagen. Ik heb onlangs een heel mooi project afgerond en deze ervaringen wil ik graag door middel van dit artikel met jullie delen.

 

PL-verlichting vervangen door ledlampen

Licht is voor planten een essentieel element om fotosynthese uit te kunnen voeren. De naam verraadt al deels wat hier precies gebeurt: met behulp van licht wordt koolstofdioxide omgezet in suiker waarbij ook zuurstof vrijkomt. Aangezien wij graag mooie natuurgetrouwe bakken zien, waarin onze planten goed en stevig groeien, is verlichting een belangrijk onderdeel van de hobby. Veel van onze paludaria zijn verlicht met behulp van fluorescentielampen, zoals de welbekende tl buizen. Deze laatste lampen geven al een stuk meer licht dan gloeilampen, maar zijn nog efficiënter geworden in de vorm van T5, alsook de compacte variant hiervan die ook wel PL (Philips) of Deluxe L (Osram) lampen worden genoemd. In dit artikel wordt de vervanging van deze PL lamp door led beschreven.

 

Wetenschappelijk nieuws

 

Terug naar Colombia, mijn reis in 2014

Na zijn Colombiareis in 2013, heeft Ad de smaak te pakken gekregen. Een jaar later ging hij weer op pad met Ruud Vreeburg. Ad heeft zijn bevindingen opnieuw aan het papier toevertrouwd. Het is opnieuw een mooi sfeerverhaal geworden. Hobbyisten die al eens in Midden- of Zuid-Amerika zijn geweest, zullen bij het lezen ongetwijfeld weer eigen beelden voor ogen krijgen.

 

Project GaiaZoo Dutch Rana

GaiaZoo een dierentuin in het zuiden van Nederland is een mooi Amazonehuis rijker met dank aan het team van Dutch Rana. Zij hebben een aantal nieuwe verblijven gebouwd in de dierentuin waardoor het mogelijk wordt gemaakt om de sfeer van de Amazone van heel dichtbij te proeven.

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top