Maart 2023

Maart 2023

Op kikkerjacht rond Tarapoto

Een zoektocht naar verschillende soorten uit het geslacht Atelopus bracht mijzelf en mijn Zweedse reispartner naar Peru. De eerste drie dagen van onze reis hadden we gepland om wat kikkers te zoeken in de omgeving van Tarapoto, department San Martin, en daar hopelijk Atelopus pulcher waar te nemen tussen de vele soorten gifkikkers die dit gebied rijk is. Vervolgens zouden we doorreizen naar de Cordillera de Colan, departement Amazonas (zie DN magazine december 2021), en daarna Oxapampa, departement Pasco. De omgeving van Tarapoto is de focus van dit artikel; een walhalla voor gifkikkerliefhebbers!

Agalychnis behandelen

Dit artikel is gebaseerd op 10 jaar ervaring met het houden en kweken van verschillende Agalychnis boomkikkersoorten Agalychnis callidryas (Roodoogmakikikker), A. moreletii (Zwartoog boomkikker), A. lemur (Lemur boomkikker), Cruziohyla sylviae (Sylvia’s boomkikker en Cochranella granulosa (Grainy Cochran frog). Al deze soorten komen oorspronkelijk uit Costa Rica, behalve de A. moreletii, die in mijn geval uit Belize stammen. Op de weg van het houden en kweken van deze schitterende dieren heb ik de nodige problemen meegemaakt en mijn oplossingen daarvoor wil ik graag met jullie delen. In de natuur hebben vrijwel alle dieren, en dus ook boomkikkers, parasieten. Normaal gesproken ondervinden gezonde dieren daar weinig hinder van want: ‘een goede parasiet dood zijn gastheer niet’, en een gezond afweersysteem houdt parasieten meestal onder controle. Consensus onder veel houders is dan ook, dat enkele Nematoden, Ciliaten, Flagellaten of Coccidia geen reden zijn tot behandeling, zolang de aantallen parasieten laag blijven. Problemen met gezondheid kunnen echter ontstaan wanneer dieren verzwakt raken door stress of andere oorzaken, waardoor hun afweersysteem afneemt en parasieten de overhand krijgen, of wanneer de parasieten-druk door leven in terraria met constante herbesmetting en accumulatie van ontlasting toeneemt. Bijzonder kwetsbaar zijn in dit verband opkweek situaties, waarin grotere aantallen jonge dieren bij elkaar opgroeien, waardoor de kans op besmetting toeneemt. Met name Nematoden en Coccidia maken daarbij slachtoffers, naar mijn ervaring. 

De toekomst van R. fantastica

Net herontdekt en nu al met uitsterven bedreigd. Is dat het lot van Ranitomeya fantastica? Of kunnen wij, kikkerliefhebbers, het tij nog keren? Een kort artikel over een speciaal kikkertje dat is herontdekt maar nu al weer bedreigd wordt.

Werkgroep Midden-Nederland

Een verslag van de werkgroep Midden-Nederland waar ditmaal twee sprekers waren. Beide lezingen stonden in het teken van het bouwen van grote paludaria. Aan de hand van vele foto’s gaf eerst Gerard van Heusden een lezing over hoe hij zijn L-vormige paludarium heeft opgebouwd en liet hij foto’s laten zien van een huisbezoek bij Hans Willems, die een prachtig panorama-vormig paludarium in de woonkamer heeft staan. Na de pauze ging het woord naar Fred ten Hove die zijn zeeaquarium ombouwde naar paludarium.

Fruitvliegen kweken tijdens een hittegolf

Fruitvliegen kweken tijdens een hittegolf is niet gemakkelijk. De hoge temperatuur zelf is een probleem, maar ook mijten doen het beter. Een kort stukje van Jeroen van der Steen als een interessant gespreksopening.

Verdwenen uit de hobby

In de afgelopen decennia zijn er nogal wat gifkikkersoorten zowel legaal als illegaal in onze hobby terechtgekomen, vaak kortstondig gehouden en gekweekt, en nu al lang weer in de vergetelheid geraakt. Soorten die we zagen komen en gaan zijn bijvoorbeeld Anomaloglossus surinamensis, An. degranvillei, Colostethus panamansis, Ameerega pulchripecta en Am. flavovittata. Dat zijn misschien niet de meest bekende namen, maar ook meer bekende soorten als Allobates zaparo en Am. bilinguis hebben we zien komen en gaan. Deze laatste twee soorten zijn gelukkig wel bij Wikiri weer voor import verkrijgbaar. Een artikel volledig gewijd aan deze vergeten en verdwenen soorten, of zijn er toch nog hobbyisten die ze houden?

 

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top