Samenwerkende Aquaria en Terraria Organisaties SATO

Samenwerkende Aquaria en Terraria Organisaties SATO

SATO 

 

SATO is de vereniging die de belangen behartigd voor organisaties van koudbloedigen dieren, zoals reptielen, vissen en amfibieën.


Houders van de koudbloedige dieren

Koudbloedige dieren is een gemakkelijke verzamelnaam voor alle vissen, reptielen, amfibieeen en ongewervelde dieren. Deze dieren hoeven hun lichaamstemperatuur  niet systematisch op een hoog peil te houden. Zijn er in Nederland mensen die krokodillen houden, gifkikkers, haaien, stekelbaarsjes,  vlinders, wandelende  takken, slangen of leguanen etc. Het antwoord is “Ja”.

De keuze is ernorm,; er zijn wel 28.000 soorten vissen, wel  6.000 soorten reptielen en zeker 3.500 soorten amfibieën. Om over de ongewervelden maar te zwijgen. Houders van deze dieren beperken zich vaak niet  tot een soort maar verzamelen kennis en ervaring over meerdere soorten.Het zijn gepassioneerde mensen, die met veel liefde en kunde hun dieren houden.

Deze hobby heeft een groeiende populariteit. Een aantal van hen heeft zich georganiseerd in verenigingen. Deze verenigingen vormen de SATO

SATO is in de negentiger jaren opgericht. Daarvoor bestond zij als niet statutaire vereniging on de naam “Federatie Welzijn Koudbloedigen (FWK)”. In 1992 is de SATO gevormd door de Nederlandse Bond voor Aquarium- en Terraiumhouders, de Nederlands Belgische Bond voor Zeeaquariumverenigingen en de Nederlandse Vereniging van Cichlidenhouders.
De SATO is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 40125474.

Het doel was om samen te overleggen hoe om te gaan met de op handen zijnde Gezondheids- en Welzijnswet Dieren 1994 (GWWD). Later kwam daar ook de Flora- en Faunawet (FFW)
Er waren toen bij de overhied vergaande plannen om het houden van gezelschapsdieren dratisch te beperken. Als er vanuit de hobbyorganisaties geen inbreng kwam, dreigden de wetten en regelgeving van bovenaf te worden opgelegd.

Koudbloedige dieren als gezelschapsdier houden moet in Nederland mogelijk blijven.

Import van koudbloedige dieren moet mogelijk blijven binnen Nederland of binnen de EU.

Wildvang dieren overbrengen naar gevangenschap is in veel gevallen niet meer nodig, vanwege de beschikbaarheid van nakweekdieren. Daar waar diersoorten bedreigt zijn, is dat prima geregeld in de internationale CITES verdragen, die in Nederland zijn opgenomen in de Flora en Fauna wetgeving.

Met constructief overleg moeten de belangen van dierenhouders bij de overheid te verdedigien zijn, waarbij de nodige aandacht wordt gegeven aan wijzigende maatschappelijke gevoelens omtrent dierenwelzijn.

Met certificering van de beroepsmatige dierenhandel is “welzijnwinst”te behalen.

Zogenaamd “moeilijk”te houden soorten zijn met de juiste mix van kennis, ervaring en faciliteiten op verantwoorde wijze te houden.

Concreet betekend dat onder andere het volgend:
Beijveren voor een zo volledig mogelijke lange positieflijst van dieren die gehouden mogen worden, een traject van al meer dan 10 jaar inzet door onder andere van de SATO
Overleg met de overheid over stroomlijnen van procedures
Stimuleren van mentaliteitsverandering waar nodig, bij aangesloten leden.
Inzet voor voorlichting aan niet georganiseerde gezelschapsdierenhouders.

Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Back To Top