September 2006
Epipedobates silverstonei, rode rana Peruana.
Justin Yeager.
Epipedobates silverstonei is een soort van een kleine groep Dendrobaten die vrij bekend is in de terrariumhobby, maar relatief onbekend in het wild. Het gebied van de Cordillera Azul in Peru, waar deze soort is gevonden, is oorspronkelijk bekend om haar actieve drugshandel (cocaïne), waardoor het de welverdiende reputatie van onstabiel en gevaarlijk heeft gekregen.
Gerhardes Zuidema - De kweker.
M. Bartelds
Gerhardes Zuidema, een Groningse gifkikkerliefhebber in hart en nieren. Sinds 1971 boeien deze gekleurde kikkertjes hem al. Inmiddels is hij met vervroegd pensioen gegaan, na jaren gewerkt te hebben bij het Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Hierdoor heeft hij nog meer tijd gekregen voor zijn geliefde hobby.
Panama Pumilio Protecting Project.
Chris v/d Lingen. Pijlgifkikkers houden, prachtige hobby en leuk om de dieren te bestuderen. Maar nog leuker is het om ze in de vrije natuur van dichtbij te zien. Zo gebeurde het dat ik op de DN lezingavond in Amsterdam (1995) in gesprek kwam met enkele hobbyisten die wel een reis wilde maken.
De blauwe Okopipi, Azureus in de problemen?
Eric Wevers & Tonnie Woeltje. Afgelopen herfst, oktober 2005, liep ik, Erik Wevers, na jaren van afwezigheid weer een rond op een kikkerdag van onze vereniging DN. Ik werd op deze bijeenkomst door vele kikkerliefhebbers aangesproken over de kwaliteit van, naar mijn mening, een van de mooiste gifkikkers, Dendrobates azureus.
Tropische oerwouden en bossen.
E. H. Bartelds. Ieder jaar een ring erbij of een paar honderd hectare eraf. Het is niet zo moeilijk te bedenken wat je niet met het oerwoud moet doen. Moeilijker is er voor te zorgen dat oerwouden intact blijven doormiddel van beschermen. Dit probleem is pas op te lossen als iedereen er van overtuigd is hoe belangrijk bomen zijn.
Rode Dendrobates ventrimaculatus: een chaos van soorten en synoniemen. Erik H. Poelman.
Steeds weer worden er kikkers aangeboden onder de namen rode quinq, rode ventrimaculatus of amazonicus met daaropvolgend vragen van mede hobbyisten wat nu het verschil is tussen deze kikkers. Gaat het hier om een en dezelfde soort?
Phyllobates lugubris, een vrolijke fluiter.
M. Bartelds.
Deze kikker laat tijdens onze reizen zijn aanwezigheid vaak horen. Wie eenmaal het mannetje heeft horen roepen, herkent het geluid vrij snel wanneer je in een gebied bent waar Phyllobatus lugubris (Schmidt 1857) voorkomt. Nu weet je meestal niet altijd wat ‘zijn’ gebied is, maar het is een vrij algemene kikker met een vrij groot verspreidingsgebied.
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.