September 2013
De gifkikkerzolder van Dennis van Dijk
Ik verzorg en kweek al enkele jaren pijlgifkikkers. Mijn vader hield in 1980 al gifkikkers en ik ben dus van jongs af aan al omringd geweest door deze kikkers. Ik ging af en toe mee naar beurzen en lezingen. Toen ik zelfstandig ging wonen, koos ik toch eerst voor het houden van reptielen, waarmee ik goede kweekresultaten boekte. Toch heb ik de overstap gemaakt naar de kikkerhobby.
Steeds opnieuw onderhandelen over het territorium
Overal in het regenwoud van Frans Guyana hoor je de luide roep van Allobates femoralis om je heen. Je krijgt ze weinig te zien door hun cryptische bruine kleuren waarmee ze wegvallen tegen de achtergrond van de bosbodem. De viertonige roep maakt de aanwezigheid van de kikkertjes echter onovertroffen duidelijk. De mannetjes roepen om het hardst om hun territorium kracht bij te zetten en te onderhandelen over het gebruik van de bosbodem.
Lygodactylus williamsi in de tropische kas
In aansluiting op het verhaal over mijn tropische kas in het DN magazine van september 2012, wil ik dieper ingaan op enkele soorten reptielen en amfibieën die ik daarin houd of heb gehouden. In deze editie van het DN magazine wil ik graag enkele ervaringen delen met misschien wel één van 's werelds mooiste gekko's: Lygodactylus williamsi.
Ervaringen met daggekko’s en gifkikkers in één terrarium
Een tropische kas aan huis is natuurlijk een erg ideaal onderkomen voor gekko’s en kikkers. Pepijn Wijnands heeft een leuk verslag gemaakt van zijn waarnemingen aan zijn Lygodactylus williamsi in die kas. Maar velen van ons zullen het, net als ik, met veel minder doen. Mijn ervaringen zijn dat je kleine daggekko’s succesvol in kleinere terraria kunt houden. Zelfs in combinatie met gifkikkers.
The Frog Factory
Op onze rondgang door Nederland doen wij nog een keer Friesland aan. We zijn bij Marten Riedstra in Lemmer op bezoek. Hij heeft zijn hobby meer bedrijfsmatig vorm gegeven en we zijn benieuwd hoe hij het heeft aangepakt. Wij ontmoeten hem bij zijn bedrijfspand waar de naam The Frog Factory groot op de gevel staat
Dagtrip naar Frog Valley
In januari zijn wij drie weken naar Peru geweest om ons winterweer te ontvluchten en gifkikkers te zien in hun natuurlijke leefomgeving. Hoofddoel van de reis was het bezoeken van twee soorten Ranitomeya die niet veel in de hobby worden gehouden: R. summersi en R. flavovittata. Voor de eerste soort verbleven we in de bekende Pumarinri lodge in de buurt van Tarapoto. Om Flavovittata te zien moesten we verder reizen naar Tahuayo lodge midden in het Amazone regenwoud.
Project X – een vivarium in Israël
Omer Hauser uit Israel verzorgt al zes jaar gifkikkers. In dit artikel beschrijft hij de bouw van zijn vivarium. Nadat hij een aantal kleinere vivaria voor zijn kikkerkamer had ingericht, besloot hij om een showvivarium voor de woonkamer te maken.
Op herhaling bij Ombry Santos
Aan het eind van mijn interview kwam ik pas toe aan de vraag waarom Ombry de redactie van het DN magazine nogmaals gevraagd had om bij hem te komen kijken. Het was immers pas twee jaar geleden dat hij door redacteur Raymond Kuijf was bevraagd. Ik had gewoonweg nog niet de kans gehad om mijn interview in een nette volgorde af te wikkelen. Spraakwaterval Ombry had vanaf mijn binnenkomst al de regie in handen. Hij was gedecideerd in zijn antwoord: “er is zoveel veranderd in de afgelopen twee jaar, dat anderen mij aanspoorden om mijn laatste ervaringen opnieuw met medehobbyisten te delen”. Dat gebeurt dus bij deze.
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.