September 2021
DN Oophaga pumilio special – September
Voor het eerst in het bestaan van het DN magazine is er special gemaakt, waarbij in dit magazine ieder artikel in het teken staat van Oophaga pumilio, ofwel de aardbeigifkikker. De aanleiding hiertoe is dat al het foto- en filmmateriaal van Chris van der Lingen door zijn nabestaanden in het bezit van DN is gekomen. Chris, die onder andere het Panama Pumilio Protection Project heeft opgezet, heeft bijzonder veel betekent voor deze gifkikkersoort, en dus een mooi moment om deze prachtige diverse gifkikker in de schijnwerpers te zetten.
Dwars door Costa Rica en Panama
Juni 1995, de telefoon rinkelt: “Spreek ik met Willem Neeleman? Ik hoorde dat U volgend jaar van plan bent een reis naar Costa Rica en Panama te gaan maken, klopt dat?” Aan de andere kant van de lijn is Chris van der Lingen. Iemand die ik totaal niet ken, maar daar zou spoedig verandering in komen…
In dit reisverslag vertelt Willem op kleurrijke wijze over zijn zeven weken lange reis met Chris die begon in Costa Rica, waarbij vele onvergetelijke herinneringen zijn ontstaan.
Verhaal bij de foto
De prachtige foto van Oophaga pumilio ‘Nancy’ die op de cover van het boek ‘Gifkikkers’ pronkt is genomen door Jeroen van der Steen. Jeroen beschrijft de anekdote over hoe deze foto tot stand is gekomen, toen hij Chris van der Lingen in 2011 bezocht tijdens zijn reis naar de Bocas del Toro eilanden in Panama.
Onderzoek naar aardbeigifkikkers
De aardbeigifkikker, of Oophaga pumilio, is verreweg de meest bestudeerde gifkikker. Met de kleurvariatie van een volledige fruitmand, de hoge populatiedichtheid en een bijzondere voortplantingsbiologie is deze kikkersoort uitgegroeid tot een modelsysteem binnen brede biologische vraagstukken. Over de hele wereld bezoeken onderzoeksgroepen Costa Rica en Panama om de kikkers in hun natuurlijke omgeving te bestuderen en wordt er ook in gevangenschap naar het gedrag van aardbeigifkikkers gekeken.
Gedrag en voortplanting van Oophaga pumilio ‘Popa’ en Oophaga pumilio ‘Bluejeans Nicaragua’ in het terrarium
Merlijn Michon heeft succesvolle ervaringen met de kweek van deze twee pumilio kleurvarianten. Merlijn is niet alleen bedreven in het kweken van pumilio’s, maar maakt ook prachtige foto’s. Dit artikel combineert beide aspecten van zijn hobby, door als kweekverslag te dienen waarbij er in plaats van tekst juist aan de hand van prachtige foto’s de kweek van pumilio in kaart wordt gebracht.
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.