FAQ - Veel gestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen.
Als uw vraag er niet bij staat kunt u uw vraag stellen door een mail naar de secretaris te sturen, dit kan via secretaris@gifkikkerportaal.nl

Vereniging

Bij wie kan ik terecht met vragen over de registratie van mijn gegevens?

Dendrobatidae Nederland hanteert een strikte scheiding tussen de gegevens op onze website + forum en de NAW-gegevens die nodig zijn voor een betaald lidmaatschap. Deze gegevens zijn opvraagbaar via verschillende mailadressen. Voor vragen over onze online omgeving is extra informatie beschikbaar via de DN Privacy Officer IT-support@gifkikkerportaal.nl. Voor vragen over het lidmaatschap kunnen DN leden terecht bij ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl

Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op?

Voor het opzeggen van je lidmaatschap kun je terecht bij de ledenadministratie. Stuur een mailtje naar ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl met daarin uw naam en adres o.v.v. opzeggen lidmaatschap.

Wanneer komt het nieuwe DN magazine uit?

Onze magazines verschijnen aan het eind van de maanden maart, juni, september en december. Natuurlijk kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Ons magazine is tenslotte een verengingsblad dat door zeer gemotiveerde vrijwilligers wordt geproduceerd. Door onfortuinlijke omstandigheden is het altijd mogelijk dat er ergens een vertraging ontstaat.

Leden die buiten Nederland woonachtig zijn moeten vaak wat langer wachten op hun magazine. Het is niet ongebruikelijk dat het magazine daar aan het begin van de eerstvolgende maand arriveert.

Hoe kan ik op de Kikkerdag aantonen dat ik lid ben?

Voor elke Kikkerdag printen wij enkele actuele ledenlijsten uit. Bij binnenkomst controleren wij of u op de lijst staat. Wij hanteren dus geen systeem met ledenpasjes.

Website

Diversiteit aan gifstoffen
Han. Peper
/ Categorieën: GIFKIKKERS, GIFKIKKERS, Giftigheid

Diversiteit aan gifstoffen

Gifkikkers kunnen worden gerekend tot de meest giftige dieren op aarde. Het huidgif van één enkele kikker bestaat uit een cocktail van tientallen verschillende neurotoxinen. Er zijn al meer dan vijfhonderd verschillende soorten gif in de huid van gifkikkers aangetroffen en er zijn vermoedelijk nog honderden onbekende verbindingen die op ontdekking wachten. Enkele gifstoffen worden in de huid van een groot aantal gifkikkersoorten aangetroffen, maar veel van de chemische verbindingen zijn uniek voor het geslacht, de soort of zelfs de populatie waartoe de gifkikkers behoren. De meest algemene chemische componenten van het huidgif van de verschillende gifkikkersoorten bestaat uit stoffen uit de klassen: batrachotoxine, decahydroquinoline, histrionicotoxine, indolizidine, pumiliotoxine, pyrrolizodine, quinolizidine en tetrodotoxine (Saporito et al., 2009). De namen van sommige van deze klassen verwijzen naar gifkikkers waarin deze chemische verbindingen voor het eerst ontdekt zijn. De alkaloïde gifstoffen bestaan uit één of een serie van C5 of C6 koolstofringen waarin een basisch stikstofatoom is opgenomen. Aan de koolstofringen kunnen diverse verbindingen van koolstof, zuurstof, stikstof of waterstof hechten, waardoor een enorme diversiteit aan gifstoffen ontstaat. De meest complexe chemische verbindingen worden aangetroffen in de klasse van batrachotoxinen. Deze gifstoffen zijn het krachtigst en komen voor in de huid van de gifkikkers uit het geslacht Phyllobates. De meest giftige soorten zijn Phyllobates aurotaenia, P. bicolor, P. niche en P. terribilis. Een enkele kikker van deze soorten bevat voldoende gif om tot tien volwassen mensen een letale dosis te geven.

Het huidgif van P. aurotaenia, P. bicolor en P. terribilis wordt door de Colombiaanse stammen Emberá en Eperara gebruikt voor het vergiftigen van hun pijltjes die met een blaaspijp worden afgeschoten. Wanneer het gif op de pijltjes uit de blaaspijp in de bloedbaan van het geschoten dier komt, of bij een roofdier via zijn mond het lichaam binnendringt, zal het gif zich in snel tempo door het lichaam verspreiden. De alkaloïde neurotoxinen in het kikkergif grijpen aan op de informatieoverdracht tussen het zenuwstelsel en spierweefsel. Een spiercel heeft een elektrische impuls van de zenuwcel of een andere spiercel nodig om samen te kunnen trekken. In de communicatie tussen zenuwcel en spiercel spelen neurotransmitters een belangrijke rol. De neurotransmitters binden aan ionkanalen in de celwand waardoor deze openen voor ionen zoals natrium, kalium, calcium en chloride en er een potentiaalverschil ontstaat in de cel. Het potentiaalverschil zorgt voor gecontroleerd samentrekken van het spierweefsel. De verschillende gifstoffen van gifkikkers spelen in op het openen of sluiten van de ionkanalen door neurotransmitters te blokkeren, waardoor de communicatie tussen het zenuwstelsel en spierweefsel wordt lamgelegd (Saporito et al., 2012). Molecuulstructuren van toxinen verstoren specifiek de werking van calciumkanalen in skeletspieren. Histrionicotoxine voorkomt dat ionen terug kunnen stromen door de kanaaltjes en de spier niet meer terug kan treden in de rusttoestand. Batrachotoxine heeft een vergelijkbare werking, maar grijpt vooral aan op de hartspier en zorgt voor hartverlamming. Om zelfvergiftiging te voorkomen, hebben gifkikkers aanpassingen aan de bindingsplaatsen voor neurotransmitters in de ionkanalen zodat de gifstoffen de eigen spierfuncties niet beïnvloeden (Tarvin et al., 2016).

Gifkikkers geven extra gif af wanneer ze in stresssituaties, zoals in de bek van een roofdier, terecht komen. Bij sommige soorten is een duidelijke melkachtige afscheiding te zien wanneer de productie van gif maximaal is. Bij aanraking met kikkergif ontstaan er in korte tijd rode vlekken en kan een tintelend gevoel optreden. Wanneer het gif zich in de bloedbaan heeft doorgedrongen, kan een gevoel van misselijkheid en vermoeidheid ontstaan. Zware vergiftiging kan leiden tot tijdelijke verlamming van spieren, ongecontroleerde spierbewegingen of zelfs hartritmestoornissen. De diversiteit aan gifstoffen geeft ook een natuurlijke bron van mogelijke geneesmiddelen. De gifstof epibatidine is bijvoorbeeld een zeer krachtige pijnstiller, die niet verslavend werkt en daarmee een zeer goede vervanger van morfine zou kunnen worden (Garraffo et al., 2009). Ook voor ziekten aan het zenuwstelsel, hersenen of spieren biedt het gifkikkergif een mogelijke medicijnkast.

Printen
1819 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Forum

Hoe kan ik me abonneren op het forum?

  • Ga naar het forum
  • Klik op "Categories"
  • Klik op het plusje bij de gewenste categorie

Hoe kan ik een privé bericht (PM) naar iemand sturen vanaf het forum?

  • Ga naar het forum
  • Klik op de ontvanger van de PM
  • Klik op "Stuur bericht"
  • Maak het bericht en verstuur het

Hoe kan ik foto’s in een topic plaatsen op het forum?

  • Ga naar Bijlagen
  • Choose File en upload de foto
  • Klik dan op Afbeelding invoegen om de foto in de editor te krijgen.

Hoe kan ik reageren op een aanbod op het forum?

Op de aangeboden topics kan je alleen via de PM reageren. Je moet wel een account hebben en ingelogd zijn.

Regels aanbod op het forum

De volgende velden zijn verplicht in te vullen:

  • Aantal
  • Leeftijd
  • Prijs
  • Woonplaats

Daarnaast dien je de volgende velden in je profiel goed ingevuld te hebben.

  • Voornaam of voorletter
  • Achternaam
  • Email
  • Woonplaats

Indien een veld niet goed is ingevuld zal de advertentie verwijderd worden!

Je profiel kan je invullen door op je naam rechtsboven in het scherm te klikken. In het eerste scherm kan je, je email wijzigen en als je op de link Profiel beheren klikt kan je, je woonplaats invullen.

Als het vermoeden bestaat dat het om illegale kikkers gaat dat wordt de advertentie verwijderd.

Wildvangkikkers zijn net als op de kikkerdag niet toegestaan.

Commerciële advertenties zijn niet toegestaan.

Wat verstaan we onder commerciële advertenties.

  • Advertenties van bedrijven. (Ook al gaat het maar om b.v. één kikkertje)
  • Advertenties van particulieren waarin zij producten en/of dieren hebben aangekocht met als doel deze weer te verkopen (handel).
  • Advertenties van particulieren waarin zij b.v. voedseldieren of planten aanbieden die alleen gekweekt zijn om de verkoop. Een stekje of bakje fruitvliegen die je over hebt is geen probleem, grotere hoeveelheden wel. Als het om een paar doosjes of stekjes gaat dan mogen deze tot maximaal twee keer per jaar worden aangeboden. Vaker of grotere hoeveelheden worden gezien als handel.

Back To Top