FAQ - Veel gestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen.
Als uw vraag er niet bij staat kunt u uw vraag stellen door een mail naar de secretaris te sturen, dit kan via secretaris@gifkikkerportaal.nl

Vereniging

Bij wie kan ik terecht met vragen over de registratie van mijn gegevens?

Dendrobatidae Nederland hanteert een strikte scheiding tussen de gegevens op onze website + forum en de NAW-gegevens die nodig zijn voor een betaald lidmaatschap. Deze gegevens zijn opvraagbaar via verschillende mailadressen. Voor vragen over onze online omgeving is extra informatie beschikbaar via de DN Privacy Officer IT-support@gifkikkerportaal.nl. Voor vragen over het lidmaatschap kunnen DN leden terecht bij ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl

Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op?

Voor het opzeggen van je lidmaatschap kun je terecht bij de ledenadministratie. Stuur een mailtje naar ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl met daarin uw naam en adres o.v.v. opzeggen lidmaatschap.

Wanneer komt het nieuwe DN magazine uit?

Onze magazines verschijnen aan het eind van de maanden maart, juni, september en december. Natuurlijk kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Ons magazine is tenslotte een verengingsblad dat door zeer gemotiveerde vrijwilligers wordt geproduceerd. Door onfortuinlijke omstandigheden is het altijd mogelijk dat er ergens een vertraging ontstaat.

Leden die buiten Nederland woonachtig zijn moeten vaak wat langer wachten op hun magazine. Het is niet ongebruikelijk dat het magazine daar aan het begin van de eerstvolgende maand arriveert.

Hoe kan ik op de Kikkerdag aantonen dat ik lid ben?

Voor elke Kikkerdag printen wij enkele actuele ledenlijsten uit. Bij binnenkomst controleren wij of u op de lijst staat. Wij hanteren dus geen systeem met ledenpasjes.

Website

Geleedpotigen als bron voor gif
Han. Peper
/ Categorieën: GIFKIKKERS, GIFKIKKERS, Giftigheid

Geleedpotigen als bron voor gif

De enorme diversiteit aan gifstoffen halen de kikkers uit de voedseldieren die ze eten. In mieren, kevers en mijten die gifkikkers eten zijn dezelfde gifstoffen aangetroffen als de stoffen die in de kikkerhuid zijn gevonden. De geleedpotigen halen het gif of de bouwstoffen voor het gif op hun beurt weer uit het voedsel dat zij eten. Kleine mijten die door gifkikkers worden gegeten, maken bijvoorbeeld zelf een chemische verbinding die als seksferomoon dient (Raspotnig et al., 2011). Door een groot aantal mijten te eten, slaan de kikkers een hoge concentratie van die stof in de kikkerhuid op en dat maakt de kikkers giftig. De batrachotoxinen die bij Phyllobates soorten worden gevonden, halen de kikkers uit de kevertjes die ze eten. Dezelfde batrachotoxinen zijn gevonden in de veren van Pitohui-vogels uit Nieuw Guinea. De vogels halen de gifstoffen uit keversoorten die nauw verwant zijn aan de kevers die bij de gifkikkers op het menu staan. Het grootste aandeel gifstoffen in de kikkerhuid wordt alleen opgeslagen uit het voedsel dat gegeten wordt. De kikkers maken het gif dus niet zelf. Toch zijn sommige gifkikkersoorten in staat om giftige chemische verbindingen om te vormen tot een nog giftigere verbinding (Daly et al., 2003). Soorten uit de geslachten Dendrobates en Adelphobates maken uit giftige bouwstoffen een vijf maal zo krachtig gif door in een chemische hydroxilatiereactie een extra OH verbinding aan de gifstof toe te voegen. Voor een groot aantal chemische verbindingen dat in de kikkerhuid wordt gevonden is de precieze oorsprong nog niet achterhaald. De grote diversiteit aan gifstoffen die in de huid van de kikkers wordt gevonden, komt door de voedselkeuze van de kikkers. Gifkikkersoorten verschillen sterk in hun dieetkeuze, waarbij soorten zich specialiseren op mijten, mieren of kevers als hoofddieet (Saporito et al., 2007). Omdat in iedere omgeving het aanbod aan geleedpotigen verschillend is, verschillen populaties van een kikkersoort ook vaak in de samenstelling van hun huidgif (McGugan et al., 2016). Gifkikkers in gevangenschap zijn veelal niet giftig, omdat de fruitvliegen, springstaartjes en bladluizen die ze als hoofdvoedsel krijgen niet de basisstoffen voor het gif bevatten.

Printen
1415 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Forum

Hoe kan ik me abonneren op het forum?

  • Ga naar het forum
  • Klik op "Categories"
  • Klik op het plusje bij de gewenste categorie

Hoe kan ik een privé bericht (PM) naar iemand sturen vanaf het forum?

  • Ga naar het forum
  • Klik op de ontvanger van de PM
  • Klik op "Stuur bericht"
  • Maak het bericht en verstuur het

Hoe kan ik foto’s in een topic plaatsen op het forum?

  • Ga naar Bijlagen
  • Choose File en upload de foto
  • Klik dan op Afbeelding invoegen om de foto in de editor te krijgen.

Hoe kan ik reageren op een aanbod op het forum?

Op de aangeboden topics kan je alleen via de PM reageren. Je moet wel een account hebben en ingelogd zijn.

Regels aanbod op het forum

De volgende velden zijn verplicht in te vullen:

  • Aantal
  • Leeftijd
  • Prijs
  • Woonplaats

Daarnaast dien je de volgende velden in je profiel goed ingevuld te hebben.

  • Voornaam of voorletter
  • Achternaam
  • Email
  • Woonplaats

Indien een veld niet goed is ingevuld zal de advertentie verwijderd worden!

Je profiel kan je invullen door op je naam rechtsboven in het scherm te klikken. In het eerste scherm kan je, je email wijzigen en als je op de link Profiel beheren klikt kan je, je woonplaats invullen.

Als het vermoeden bestaat dat het om illegale kikkers gaat dat wordt de advertentie verwijderd.

Wildvangkikkers zijn net als op de kikkerdag niet toegestaan.

Commerciële advertenties zijn niet toegestaan.

Wat verstaan we onder commerciële advertenties.

  • Advertenties van bedrijven. (Ook al gaat het maar om b.v. één kikkertje)
  • Advertenties van particulieren waarin zij producten en/of dieren hebben aangekocht met als doel deze weer te verkopen (handel).
  • Advertenties van particulieren waarin zij b.v. voedseldieren of planten aanbieden die alleen gekweekt zijn om de verkoop. Een stekje of bakje fruitvliegen die je over hebt is geen probleem, grotere hoeveelheden wel. Als het om een paar doosjes of stekjes gaat dan mogen deze tot maximaal twee keer per jaar worden aangeboden. Vaker of grotere hoeveelheden worden gezien als handel.

Back To Top