Juni 2009
Suriname 2009 - Mooi hé!
Toen ik vorig jaar in het DN magazine (juni 2008) het reisverslag van Ruud Schouten (Dutch Rana) over Suriname las, had ik nooit kunnen bedenken, dat ik een jaar later mee zou gaan op een volgende reis naar dit adembenemende land. Ruud Schouten en Chris Baars zijn in februari 2008 op zoek gegaan naar Dendrobates tinctorius Alanis en Patricia. Voor de reis van dit jaar was het de bedoeling om wederom te zoeken naar beide varianten, maar eveneens op zoek te gaan naar D. tinctorius Grijspoot en Cobalt. Als liefhebber van D. tinctorius had ik nu de kans om maar liefst vier varianten tijdens één trip te zien. Ik heb deze kans dan ook ogenblikkelijk met beide handen aangegrepen.
Wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van kleurvariaties in Oophaga pumilio
Tot een jaar of drie geleden wist ik helemaal niets van gifkikkers. Tot dat moment had ik me als evolutionair bioloog vooral beziggehouden met cichlide vissen: ook al zo’n kleur- en soortenrijke groep. Dat is geen toeval. Mijn onderzoek is erop gericht beter te begrijpen hoe nieuwe soorten ontstaan en in hoeverre communicatiesignalen daar een rol bij spelen. De kleurvariaties tussen en binnen soorten, zoals die voorkomen in zowel cichliden als gifkikkers, vormen daarvoor een uitstekend onderzoeksonderwerp. In dit verhaal probeer ik samen te vatten wat ik de afgelopen paar jaar over gifkikkers heb geleerd, en dan vooral over Oophaga pumilio (Dendrobates pumilio).
Het onderhoud van vijf soorten sproeikoppen nader belicht
Techniek is een onderwerp dat een tijdje minder aandacht heeft gehad in het DN Magazine. Door af en toe een pagina te wijden aan nieuwe producten die op de markt zijn gespot en erna de gebruiks-ervaringen te belichten, willen wij dit goedmaken. In dit artikel gaat de aandacht niet in het bijzonder uit naar nieuwe producten maar naar bestaande producten, namelijk sproeikoppen.
Ameerega bassleri of toch Ameerega pepperi?
Er is niet veel te vinden over de Ameerega bassleri (Melin, 1941). In dit artikel wil ik mijn korte ervaring opschrijven. Kort want ik heb de dieren pas sinds 2007. In de kikkerwereld is het een drukte van jewelste als het gaat om naamgeving. Van Dendrobates, Phyllobates, Epipedobates, naar de naam die hij sinds 2006 draagt; Ameerega bassleri. Ameerega is een vernoeming naar Jan Meere, een goede bekende in de kikkerclub. Toch was ook deze naam niet veilig voor taxonomische revisie. De groep van dieren die we kenden als A. bassleri is uit elkaar getrokken en een deel heet nu Ameerega pepperi (Brown & Twomey), waaronder de hierin besproken variant met oranje-gele kop.
De inrichting van een nieuw terrarium
Enkele maanden geleden kocht ik een nieuw terrarium. Het moest een showterrarium worden in mijn kikkerkamer. Ik broedde op een nieuwe manier van inrichten en koos uiteindelijk voor het gebruik van piepschuim en tegellijm. In dit artikel kunt u mijn ervaringen lezen.
De gifkikkers van Frans Guyana
Een flink stuk regenwoud maakt officieel nog steeds deel uit van Europa. Frans Guyana is een overzees departement van Frankrijk. Je betaalt er met Euro’s en neemt vanuit vliegveld Orly in Parijs een binnenlandse vlucht. Dus eigenlijk komen gifkikkers van nature voor in de Europese Unie. Ten minste negen verschillende soorten gifkikkers kunnen in Frans Guyana worden gevonden, veel van deze soorten kunnen zelfs in hetzelfde stuk regenwoud naast elkaar voorkomen. Frans Guyana heeft kikkerliefhebbers dus veel te bieden en er lijkt nog aardig wat te ontdekken aan nieuwe kleurvormen of zelfs nieuwe soorten gifkikkers.
Het eerste natuurbeschermings project van Dendrobatidae Nederland
In november 2007 kreeg ik het wetenschappelijk artikel toegestuurd over een nieuw beschreven dendrobaat uit de Andes van Colombia. Eén van de auteurs van het artikel, professor Manuel Bernal, gaf zeer snel wat andere foto’s en informatie, zodat het DN magazine hier nog snel een artikel aan kon wijden. Daarnaast vroeg hij in de mail of Dendrobatidae Nederland misschien iets kon betekenen, om het gebied waarin de kikkers leven te kunnen conserveren. Het gebied waar Ranitomeya tolimense leeft samen met R. dorisswansonae, is omgeven door koffie- en avocadoplantages. En het laatste stukje bos in dit gebied, stond op de nominatie om verkocht te worden om dan waarschijnlijk gerooid te worden ten behoeve van een nieuwe plantage. Met deze hulpvraag is Dendrobatidae Nederland aan de slag gegaan met als resultaat dat eind 2008 het gebied is aangekocht en behouden zal blijven voor de toekomst.