FAQ - Veel gestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen.
Als uw vraag er niet bij staat kunt u uw vraag stellen door een mail naar de secretaris te sturen, dit kan via secretaris@gifkikkerportaal.nl

Vereniging

Bij wie kan ik terecht met vragen over de registratie van mijn gegevens?

Dendrobatidae Nederland hanteert een strikte scheiding tussen de gegevens op onze website + forum en de NAW-gegevens die nodig zijn voor een betaald lidmaatschap. Deze gegevens zijn opvraagbaar via verschillende mailadressen. Voor vragen over onze online omgeving is extra informatie beschikbaar via de DN Privacy Officer IT-support@gifkikkerportaal.nl. Voor vragen over het lidmaatschap kunnen DN leden terecht bij ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl

Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op?

Voor het opzeggen van je lidmaatschap kun je terecht bij de ledenadministratie. Stuur een mailtje naar ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl met daarin uw naam en adres o.v.v. opzeggen lidmaatschap.

Wanneer komt het nieuwe DN magazine uit?

Onze magazines verschijnen aan het eind van de maanden maart, juni, september en december. Natuurlijk kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Ons magazine is tenslotte een verengingsblad dat door zeer gemotiveerde vrijwilligers wordt geproduceerd. Door onfortuinlijke omstandigheden is het altijd mogelijk dat er ergens een vertraging ontstaat.

Leden die buiten Nederland woonachtig zijn moeten vaak wat langer wachten op hun magazine. Het is niet ongebruikelijk dat het magazine daar aan het begin van de eerstvolgende maand arriveert.

Hoe kan ik op de Kikkerdag aantonen dat ik lid ben?

Voor elke Kikkerdag printen wij enkele actuele ledenlijsten uit. Bij binnenkomst controleren wij of u op de lijst staat. Wij hanteren dus geen systeem met ledenpasjes.

Website

Kleine wasmotten
Anonym
/ Categorieën: Voedseldieren, Kikkers

Kleine wasmotten

Erik van der Horst, recept van Mick Bajcar

De wasmot is één van de hoofdpijnfactoren van internationale imkers. De larven van dit insect tasten bijenkorven aan en kunnen een ware plaag vormen. Voor reptielen- en amfibiënhouders is het een interessant voedseldier. Een beetje afwisseling is altijd welkom. Als variatie in het dagelijks dieet zijn kleine wasmotten en hun larven een goede bron van eiwitten voor onze kikkers. Niet te veel voeren, want ze zijn botervet! Verder is een kleine waarschuwing op z’n plaats. De larven van wasmotten eten ook wol, dus pas erg goed op met ontsnapte motjes.

Klasse : Insecten - Insecta
Orde : Vlinders - Lepidoptera
Familie : Lichtmoten - Pyralididae
Soort : Kleine wasmot (Achroia grisella, Fabricius, 1794)

De kleine wasmot is een interessant insect, omdat de mannetjes de wijfjes niet alleen met feromonen (soort geurstof) lokken, maar ook met ultrasoon geluid. De mot heeft een vleugelwijdte van 16-24 mm.

De ontwikkelingscyclus kan variëren van 6 weken tot 6 maanden afhankelijk van de temperatuur en het voedselaanbod. De ontwikkeling komt pas op gang als de temperatuur boven de 9°C ligt. De ca 300 weekglazige eitjes komen na 5 tot 8 dagen uit, afhankelijk van de omgevingtemperatuur. De omgeving moet een hoge luchtvochtigheid bevatten.

De larven voeden zich met was van oude honingraten, maar het is bekend dat ze voeden ook met gedroogd fruit, dode insecten en ander voedsel. Ze groeien in 1 tot 6 maanden (wederom afhankelijk van de temperatuur) volledig uit tot een lengte van 16 tot 20 mm. waarna ze er uitzien als een witgele rups met een roodbruine kop. Waar ze kruipen laten zij een zijdeachtige substantie achter. Pas op want ze zijn sneller dan je denkt!

Interessant is dat de larven elkaar bemerken. Dit blijkt onder andere dat wanneer je ze op de grond gooit, de larven ieder een andere kant op gaan. Vermoed wordt dat dit is om zich zo snel te verspreiden zodat de groep als geheel een betere overlevingskans heeft.

 Wanneer de larf is uitgegroeid vindt de verpopping zowel binnen als buiten de raat plaats. De verpopping is een zijdeachtig coconnetje omringd door zijn uitwerpselen en wasresten, ze zien er daardoor zwart gekleurd uit.

De 12 mm lange en ca 3 mm brede pop kan snel uitkomen, maar het kan, afhankelijk van de temperatuur, ook twee maanden duren.

 De volwassen wasmotten eten niets meer. In de natuur zijn de volwassen dieren tussen juli en herfst actief en met name ‘s nachts. De motten rennen liever dan dat ze vliegen. De 10 tot 15 mm. grote larven groeien uit tot grijs tot vuil-bruine dieren.

 Het overwinteren kan zowel in ei-, larve- als popstadium gebeuren. De cyclus wordt alleen maar onderbroken als de temperatuur te laag wordt of als er niet genoeg voedsel te vinden is.

 

Het recept
250ml heldere honing

250ml glycerine,

1600ml Brinta

200ml Droge gist

500ml Melk poeder (niet strikt noodzakelijk)

Mix alle ingrediënten door elkaar tot een plakkerige goed kneedbare bal ontstaat. Het moet niet hard worden. De consistentie kan eventueel verbeterd worden door ingrediënten toe te voegen (honing of glycerine maakt het zachter, Brinta en melkpoeder harder).

Verdeel de mix over goed geventileerde potten (bijvoorbeeld afdekken met keukenrol). Mijn ervaring is dat potten / (nasi-)bakken met een groter bodemoppervlak het beste resultaat hebben, maar ook plastic bierbekers werken goed. Deze laatste sluit ik af met schuimrubber stopjes. Ventilatie is heel belangrijk, anders worden de bakjes te nat en gaan schimmelen.

Motten erbij en houden bij een temperatuur van 24 and 30°C. Een stuk strak opgerold keukenrolpapier waar de larven later inkruipen zorgt ervoor dat de larven eenvoudig uit de potten verwijderd kunnen worden.

Printen
16409 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Forum

Hoe kan ik me abonneren op het forum?

  • Ga naar het forum
  • Klik op "Categories"
  • Klik op het plusje bij de gewenste categorie

Hoe kan ik een privé bericht (PM) naar iemand sturen vanaf het forum?

  • Ga naar het forum
  • Klik op de ontvanger van de PM
  • Klik op "Stuur bericht"
  • Maak het bericht en verstuur het

Hoe kan ik foto’s in een topic plaatsen op het forum?

  • Ga naar Bijlagen
  • Choose File en upload de foto
  • Klik dan op Afbeelding invoegen om de foto in de editor te krijgen.

Hoe kan ik reageren op een aanbod op het forum?

Op de aangeboden topics kan je alleen via de PM reageren. Je moet wel een account hebben en ingelogd zijn.

Regels aanbod op het forum

De volgende velden zijn verplicht in te vullen:

  • Aantal
  • Leeftijd
  • Prijs
  • Woonplaats

Daarnaast dien je de volgende velden in je profiel goed ingevuld te hebben.

  • Voornaam of voorletter
  • Achternaam
  • Email
  • Woonplaats

Indien een veld niet goed is ingevuld zal de advertentie verwijderd worden!

Je profiel kan je invullen door op je naam rechtsboven in het scherm te klikken. In het eerste scherm kan je, je email wijzigen en als je op de link Profiel beheren klikt kan je, je woonplaats invullen.

Als het vermoeden bestaat dat het om illegale kikkers gaat dat wordt de advertentie verwijderd.

Wildvangkikkers zijn net als op de kikkerdag niet toegestaan.

Commerciële advertenties zijn niet toegestaan.

Wat verstaan we onder commerciële advertenties.

  • Advertenties van bedrijven. (Ook al gaat het maar om b.v. één kikkertje)
  • Advertenties van particulieren waarin zij producten en/of dieren hebben aangekocht met als doel deze weer te verkopen (handel).
  • Advertenties van particulieren waarin zij b.v. voedseldieren of planten aanbieden die alleen gekweekt zijn om de verkoop. Een stekje of bakje fruitvliegen die je over hebt is geen probleem, grotere hoeveelheden wel. Als het om een paar doosjes of stekjes gaat dan mogen deze tot maximaal twee keer per jaar worden aangeboden. Vaker of grotere hoeveelheden worden gezien als handel.

Back To Top