FAQ - Veel gestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen.
Als uw vraag er niet bij staat kunt u uw vraag stellen door een mail naar de secretaris te sturen, dit kan via secretaris@gifkikkerportaal.nl

Vereniging

Bij wie kan ik terecht met vragen over de registratie van mijn gegevens?

Dendrobatidae Nederland hanteert een strikte scheiding tussen de gegevens op onze website + forum en de NAW-gegevens die nodig zijn voor een betaald lidmaatschap. Deze gegevens zijn opvraagbaar via verschillende mailadressen. Voor vragen over onze online omgeving is extra informatie beschikbaar via de DN Privacy Officer IT-support@gifkikkerportaal.nl. Voor vragen over het lidmaatschap kunnen DN leden terecht bij ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl

Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op?

Voor het opzeggen van je lidmaatschap kun je terecht bij de ledenadministratie. Stuur een mailtje naar ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl met daarin uw naam en adres o.v.v. opzeggen lidmaatschap.

Wanneer komt het nieuwe DN magazine uit?

Onze magazines verschijnen aan het eind van de maanden maart, juni, september en december. Natuurlijk kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Ons magazine is tenslotte een verengingsblad dat door zeer gemotiveerde vrijwilligers wordt geproduceerd. Door onfortuinlijke omstandigheden is het altijd mogelijk dat er ergens een vertraging ontstaat.

Leden die buiten Nederland woonachtig zijn moeten vaak wat langer wachten op hun magazine. Het is niet ongebruikelijk dat het magazine daar aan het begin van de eerstvolgende maand arriveert.

Hoe kan ik op de Kikkerdag aantonen dat ik lid ben?

Voor elke Kikkerdag printen wij enkele actuele ledenlijsten uit. Bij binnenkomst controleren wij of u op de lijst staat. Wij hanteren dus geen systeem met ledenpasjes.

Website

Paringsgedrag
Han. Peper

Paringsgedrag

Wanneer een vrouwtje ingaat op de roep van het mannetje kan het nog uren duren voordat er eieren worden gelegd. Gifkikkers hebben een uitgebreid paringsritueel, waarbij wederom de soorten behoorlijk kunnen verschillen in het gedrag dat ze daarbij laten zien. Het basispatroon in het ritueel wordt gevormd door een lange achtervolging van het mannetje door het vrouwtje. De roepende mannetjes maken telkens een kort sprongetje of loopje en roepen om het vrouwtje te stimuleren hem te volgen. Het paartje bezoekt zo meerdere afzetplaatsen voor eieren die door het vrouwtje op kwaliteit worden geïnspecteerd. Bij verreweg de meeste gifkikkers maken de mannetjes korte sprongetjes en maken zich groot en breed om het vrouwtje te imponeren met hun omvang en kleur. De kleinere gifkikkers uit het geslacht Ranitomeya, maken korte loopjes die er soms wat robotachtig uitzien, telkens roepend naar het vrouwtje om haar aan te sporen te volgen. Iedere keer wanneer het vrouwtje het mannetje genaderd is, maken de kikkers contact. Bij Dendrobates tinctorius is dit gedrag het opvallendst. Het grotere vrouwtje zet haar voorpoten tot over de achterpoten van het mannetje en lijkt haast op zijn rug te klimmen. Het vrouwtje spoort het mannetje aan om verder te lopen door met haar voorpoot over zijn flank te wrijven. Het mannetje zet dan een paar passen vooruit en laat zijn zacht zoemende roep horen. Bij soorten uit het geslacht Phyllobates is in gevangenschap al dagen voordat een legsel wordt gelegd, duidelijk dat er iets in de lucht hangt. De kikkers worden onrustig, mannetjes en vrouwtjes bespringen elkaar geregeld en er wordt veelvuldig gefloten. Ook worden afzetplaatsen voor eieren bezocht, maar ook weer snel verlaten totdat het paartje daadwerkelijk overgaat tot het afzetten van eieren. Dat er wat in de lucht hangt, is ook goed te zien bij verschillende Allobates‑, Hyloxalus‑ en Mannophryne‑soorten. De mannetjes worden donkerder van kleur wanneer ze intensief roepen wat al dagen voor daadwerkelijke paring begint. Mannetjes van Mannophryne collaris en Rheobates palmatus spannen de kroon. Als onderdeel van de paringsdans maken ze een flinke sprong in de lucht om een vrouwtje te imponeren.

Het paringsritueel is essentieel voor de goede coördinatie van het afzetten van eieren en sperma op exact dezelfde plaats. Wanneer de kikkers op een afzetplaats voor eieren zijn aangekomen, vegen het mannetje en vrouwtje het oppervlak schoon. Dit gedrag helpt bij het overeenstemmen in de juiste afzetplaats. Bij Ranitomeya amazonica en R. variabilis speelt dit gedrag zich af op de waterrand van een klein poeltje dat zich in een bladoksel van een bromelia heeft gevormd. De kikkers draaien om elkaar heen en maken snelle schoppende bewegingen met de achterpoten over het bladoppervlak. Ook deze soorten bezoeken meerdere bladoksels, waar ze hetzelfde ritueel uitvoeren om uiteindelijk terug te keren naar de meest favoriete afzetplaats voor de eieren. Tijdens de paring zitten het mannetje en vrouwtje dicht tegen elkaar aan waarbij meestal het vrouwtje voor het mannetje zit. Bij alle Ameerega‑ en Epipedobates‑soorten en verschillende soorten in de geslachten Allobates, Anomaloglossus, Colostethus, en Silverstoneia omklemt het mannetje het vrouwtje met zijn voorpoten onder de kop (kop‑amplexus). Vlak voor het afzetten van de eieren schuift het mannetje tot dicht tegen of op het vrouwtje. Dit doen alle gifkikkersoorten om te zorgen dat ze hun sperma afzetten op de plaats waar het vrouwtje kort daarna haar eieren zal leggen. Na het afzetten van sperma verlaten de mannetjes meestal het vrouwtje vlak voordat ze daadwerkelijk haar eieren legt. Dat er tot daadwerkelijke paring wordt overgegaan is soms te horen aan een verandering in de roep van het mannetje. Ze maken soms een knorrend geluid dat bij veel gifkikkersoorten overeenkomt.

Printen
1631 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Forum

Hoe kan ik me abonneren op het forum?

  • Ga naar het forum
  • Klik op "Categories"
  • Klik op het plusje bij de gewenste categorie

Hoe kan ik een privé bericht (PM) naar iemand sturen vanaf het forum?

  • Ga naar het forum
  • Klik op de ontvanger van de PM
  • Klik op "Stuur bericht"
  • Maak het bericht en verstuur het

Hoe kan ik foto’s in een topic plaatsen op het forum?

  • Ga naar Bijlagen
  • Choose File en upload de foto
  • Klik dan op Afbeelding invoegen om de foto in de editor te krijgen.

Hoe kan ik reageren op een aanbod op het forum?

Op de aangeboden topics kan je alleen via de PM reageren. Je moet wel een account hebben en ingelogd zijn.

Regels aanbod op het forum

De volgende velden zijn verplicht in te vullen:

  • Aantal
  • Leeftijd
  • Prijs
  • Woonplaats

Daarnaast dien je de volgende velden in je profiel goed ingevuld te hebben.

  • Voornaam of voorletter
  • Achternaam
  • Email
  • Woonplaats

Indien een veld niet goed is ingevuld zal de advertentie verwijderd worden!

Je profiel kan je invullen door op je naam rechtsboven in het scherm te klikken. In het eerste scherm kan je, je email wijzigen en als je op de link Profiel beheren klikt kan je, je woonplaats invullen.

Als het vermoeden bestaat dat het om illegale kikkers gaat dat wordt de advertentie verwijderd.

Wildvangkikkers zijn net als op de kikkerdag niet toegestaan.

Commerciële advertenties zijn niet toegestaan.

Wat verstaan we onder commerciële advertenties.

  • Advertenties van bedrijven. (Ook al gaat het maar om b.v. één kikkertje)
  • Advertenties van particulieren waarin zij producten en/of dieren hebben aangekocht met als doel deze weer te verkopen (handel).
  • Advertenties van particulieren waarin zij b.v. voedseldieren of planten aanbieden die alleen gekweekt zijn om de verkoop. Een stekje of bakje fruitvliegen die je over hebt is geen probleem, grotere hoeveelheden wel. Als het om een paar doosjes of stekjes gaat dan mogen deze tot maximaal twee keer per jaar worden aangeboden. Vaker of grotere hoeveelheden worden gezien als handel.

Back To Top