FAQ - Veel gestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen.
Als uw vraag er niet bij staat kunt u uw vraag stellen door een mail naar de secretaris te sturen, dit kan via secretaris@gifkikkerportaal.nl

Vereniging

Bij wie kan ik terecht met vragen over de registratie van mijn gegevens?

Dendrobatidae Nederland hanteert een strikte scheiding tussen de gegevens op onze website + forum en de NAW-gegevens die nodig zijn voor een betaald lidmaatschap. Deze gegevens zijn opvraagbaar via verschillende mailadressen. Voor vragen over onze online omgeving is extra informatie beschikbaar via de DN Privacy Officer IT-support@gifkikkerportaal.nl. Voor vragen over het lidmaatschap kunnen DN leden terecht bij ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl

Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op?

Voor het opzeggen van je lidmaatschap kun je terecht bij de ledenadministratie. Stuur een mailtje naar ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl met daarin uw naam en adres o.v.v. opzeggen lidmaatschap.

Wanneer komt het nieuwe DN magazine uit?

Onze magazines verschijnen aan het eind van de maanden maart, juni, september en december. Natuurlijk kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Ons magazine is tenslotte een verengingsblad dat door zeer gemotiveerde vrijwilligers wordt geproduceerd. Door onfortuinlijke omstandigheden is het altijd mogelijk dat er ergens een vertraging ontstaat.

Leden die buiten Nederland woonachtig zijn moeten vaak wat langer wachten op hun magazine. Het is niet ongebruikelijk dat het magazine daar aan het begin van de eerstvolgende maand arriveert.

Hoe kan ik op de Kikkerdag aantonen dat ik lid ben?

Voor elke Kikkerdag printen wij enkele actuele ledenlijsten uit. Bij binnenkomst controleren wij of u op de lijst staat. Wij hanteren dus geen systeem met ledenpasjes.

Website

Voeding
Han. Peper
/ Categorieën: GIFKIKKERS, VOEDING, Voeding

Voeding

Gifkikkers voeden zich alleen met levende en bovenal bewegende prooien. De beweging van de prooi zorgt ervoor dat een kikker het als voedsel herkent en vervolgens toe zal happen. Omdat lang niet alle voedseldieren constant bewegen zijn ze niet altijd zichtbaar voor de kikker. Veel soorten kikkers, waaronder vele soorten gifkikkers, trillen met hun middelste teen om de bodem in trilling te brengen zodat stilzittende prooidieren zich gaan bewegen en hierdoor zichtbaar worden. Eenmaal zichtbaar zal de kikker zich hierop fixeren en de prooi grijpen met hun klevende tong. In gevangenschap moeten dus levende prooidieren als voer dienen. Deze kunnen zelf gekweekt worden, in de winkel gekocht worden of zelf gevangen worden (weideplankton). Het zelf kweken van voedseldieren is voor de meeste hobbyisten een absolute must. Natuurlijk is zelf kweken goedkoper dan elke week voedseldieren aanschaffen in een winkel. Bovenal geeft het zelf kweken een zekerheid van continue voedselvoorziening van de gewenste kwaliteit. Omdat de meeste hobbyisten meerdere soorten voedseldieren kweken, is het zelden een probleem als de kweek van één soort een keer instort. Dat maken alle hobbyisten mee en het gat kan eenvoudig met andere soorten voedseldieren aangevuld worden tot er een nieuwe goed lopende kweek is opgezet. Medehobbyisten helpen elkaar over het algemeen graag aan een nieuwe kweek als de kweek van een specifiek voedseldier mis gaat. Het vangen van weideplankton kan ook een aanvulling zijn in tijden van schaarste, maar natuurlijk niet gedurende het gehele jaar en vormt daarmee slechts een aanvulling of verrijking van het dieet gedurende de warmere maanden van het jaar. In geval van nood, of voor het gemak, kan er altijd in de commerciële handel een nieuwe kweek aangeschaft worden. Perioden met een tekort aan voedseldieren zijn hiermee altijd te voorkomen.

Onze kikkers krijgen in gevangenschap niet dezelfde prooien binnen als in de natuur, om de eenvoudige reden dat de natuurlijke prooien niet beschikbaar zijn, niet in voldoende mate kweekbaar zijn, plaagvormende dieren zijn of simpelweg niet precies bekend zijn. Als alternatief biedt men goed kweekbare voedseldieren aan als prooi, met als gevolg dat niet alle benodigde voedingsstoffen hierin in voldoende mate aanwezig zijn. Het gevolg voor de kikkers en vooral voor opgroeiende kikkers, is dat er van bepaalde voedingsstoffen tekorten ontstaan, vaak met ziekte of groeistoornissen tot gevolg. Om dergelijke tekorten te voorkomen is het van belang vitaminen en mineralen aan de voeding toe de voegen. Voor kikkers zijn er speciale preparaten verkrijgbaar in poeder- en vloeibare vorm bij verschillende speciaalzaken. Meer over de suppletie van preparaten is te lezen bij Vitaminen & mineralen

Veelal doen onze kikkers het goed op een dieet van slechts enkele soorten voedseldieren, aangevuld met voldoende vitaminen en mineralen. Toch wordt algemeen aangenomen dat een grotere variatie aan voedseldieren de gezondheid van onze kikkers ten goede komt. Kies dan voor verschillende diergroepen zoals één soort fruitvlieg, kever, bladluis en springstaart als dieet voor de kikkers. Kies niet voor drie verschillende soorten fruitvliegen, want deze verschillen lang zo veel niet in voedingswaarde. In de laatste decennia is het assortiment aan verkrijgbare voedseldieren enorm toegenomen. Een keuze van diverse gemakkelijk kweekbare voedseldieren is dus voor iedereen te maken. Met een keur aan grote en kleine soorten voedseldieren is het geen enkel probleem om zowel jonge als volwassen kikkers van voldoende variatie aan voer te kunnen voorzien. Bij de soorteninformatie is meer te lezen over geschikte voedseldieren per soort.

In dit hoofdstuk is, voor de meest algemene soorten voedseldieren, een gemakkelijke manier van kweken opgenomen. Natuurlijk is de beschreven manier lang niet altijd de enige manier om een voedseldier te kweken. Voor veel soorten voedseldieren zijn er op het internet eindeloos veel kweekmethoden te vinden. Eenieder kan ook zelf variëren met de basisingrediënten die in dit hoofdstuk zijn gegeven om het ideale resultaat te verkrijgen. Het kweken van voedseldieren is absoluut geen exacte wetenschap, dus de hoeveelheden van ingrediënten zijn indicatief.

Printen
3532 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Forum

Hoe kan ik me abonneren op het forum?

  • Ga naar het forum
  • Klik op "Categories"
  • Klik op het plusje bij de gewenste categorie

Hoe kan ik een privé bericht (PM) naar iemand sturen vanaf het forum?

  • Ga naar het forum
  • Klik op de ontvanger van de PM
  • Klik op "Stuur bericht"
  • Maak het bericht en verstuur het

Hoe kan ik foto’s in een topic plaatsen op het forum?

  • Ga naar Bijlagen
  • Choose File en upload de foto
  • Klik dan op Afbeelding invoegen om de foto in de editor te krijgen.

Hoe kan ik reageren op een aanbod op het forum?

Op de aangeboden topics kan je alleen via de PM reageren. Je moet wel een account hebben en ingelogd zijn.

Regels aanbod op het forum

De volgende velden zijn verplicht in te vullen:

  • Aantal
  • Leeftijd
  • Prijs
  • Woonplaats

Daarnaast dien je de volgende velden in je profiel goed ingevuld te hebben.

  • Voornaam of voorletter
  • Achternaam
  • Email
  • Woonplaats

Indien een veld niet goed is ingevuld zal de advertentie verwijderd worden!

Je profiel kan je invullen door op je naam rechtsboven in het scherm te klikken. In het eerste scherm kan je, je email wijzigen en als je op de link Profiel beheren klikt kan je, je woonplaats invullen.

Als het vermoeden bestaat dat het om illegale kikkers gaat dat wordt de advertentie verwijderd.

Wildvangkikkers zijn net als op de kikkerdag niet toegestaan.

Commerciële advertenties zijn niet toegestaan.

Wat verstaan we onder commerciële advertenties.

  • Advertenties van bedrijven. (Ook al gaat het maar om b.v. één kikkertje)
  • Advertenties van particulieren waarin zij producten en/of dieren hebben aangekocht met als doel deze weer te verkopen (handel).
  • Advertenties van particulieren waarin zij b.v. voedseldieren of planten aanbieden die alleen gekweekt zijn om de verkoop. Een stekje of bakje fruitvliegen die je over hebt is geen probleem, grotere hoeveelheden wel. Als het om een paar doosjes of stekjes gaat dan mogen deze tot maximaal twee keer per jaar worden aangeboden. Vaker of grotere hoeveelheden worden gezien als handel.

Back To Top