FAQ - Veel gestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen.
Als uw vraag er niet bij staat kunt u uw vraag stellen door een mail naar de secretaris te sturen, dit kan via secretaris@gifkikkerportaal.nl

Vereniging

Wetgeving
Han. Peper

Wetgeving

Om op een verantwoorde manier gifkikkers te kunnen houden is het van belang enige kennis te hebben over de wetgeving omtrent deze dieren. Zo is lang niet elke verkrijgbare soort in Nederland legaal te houden en geen enkele soort legaal te houden zonder een correcte administratie hiervan. Er zijn wereldwijde, Europese en Nederlandse wet- en regelgevingen waarmee rekening dient te worden gehouden. De Europese wetgeving is een verdere uitbreiding van de wereldwijde CITES-regelgeving en de Nederlandse wetgeving is een verdere uitbreiding van de Europese wetgeving. Alle soorten gifkikkers uit de geslachten Adelphobates, Ameerega, Andinobates, Dendrobates, Epipedobates, Excidobates, Minyobates, Oophaga, Phyllobates en Ranitomeya vallen onder:

•            Wereldwijd (alle landen die het verdrag ondertekend
              hebben): CITES appendix II;

•            Europees: bijlage B van verordening EG 338/97;

•            Nederland: Flora- en faunawet, artikel 4 lid 2 van de
              Regeling aanwijzing soorten.

 

De wettelijk voorgeschreven registratie moet de volgende gegevens bevatten:

 

•            soortnaam en aantal;

•            plaats en datum van verkrijging;

•            land van herkomst;

•            naam, adres en land van de leverancier;

•            naam, adres en land van de afnemer;

•            datum en aantal van de nakomelingen (vanaf larven);

•            datum en plaats van sterfte per individu;

•            in het geval van import: nummers bijbehorend bij de CITES
              import en export documenten (of kopieën ervan).

 

De Nederlandse Flora- en faunawet voegt hier de volgende eisen voor deze registratie aan toe:

 

•            per pagina en regel een doorlopende nummering;

•            op papier ingevuld in onuitwisbaar schrift (dus geen
              computerbestand of uitdraai uit de computer);

•            volledig en naar waarheid ingevuld;

•            tenminste wordt de registratie drie jaar bewaard na de datum
              van de laatste in het register aangebrachte wijziging of aanvulling;

•            een ieder verschaft desgevraagd inzage in de registratie aan
              de met het toezicht aangewezen ambtenaren (politie, NVWA,
              Douane, Koninklijke Marechaussee).

 

CITES staat voor de Convention on International Trade of Endangered Species of wild fauna and flora. Het is een overeenkomst tussen regeringen van vele landen, met als doel de handel te reguleren met een vergunningenstelsel van dieren en planten uit het wild. Appendix II is de lijst waarop soorten staan waarin de handel gereguleerd wordt en waar handel in wildvang mogelijk is. Bij soorten die op Appendix I staan vermeld is handel in wildvang verboden. Soorten uit andere dan bovenstaande geslachten van gifkikkers staan overigens niet op de CITES Appendices en vallen ook buiten de Europese en Nederlandse wetgeving. De handel is dan zonder richtlijnen toegestaan en slechts onderhevig aan de nationale wetgeving van importerende en exporterende landen.

Voor de soorten gifkikkers die onder appendix II vallen, geldt dat er vanuit het land van herkomst een CITES-exportvergunning afgegeven dient te zijn of, in het geval van dieren in Nederland, dat de dieren afstammen van de periode vóór de toetreding van Nederland bij CITES in 1984. Als van beide geen sprake is kunnen ze niet legaal gehouden worden. Voor het houden van dieren die wel hieronder vallen geldt vervolgens de Regeling administratie Flora- en faunawet, waarin staat dat er een registratie bijgehouden dient te worden.

Een groot deel van de benodigde informatie die bijgehouden dient te worden, kan worden verkregen door op het moment van overdracht een overdrachtsverklaring (zie bijlagen) in te vullen. Deze verklaring vormt dan de basis van de registratie die slechts af en toe moet worden aangevuld met geboorte- en sterftecijfers/‌data. Deze registratie volledig bijhouden voor alle dieren blijkt in de praktijk niet gemakkelijk en een aanzienlijke verzwaring voor hobbyisten met veel kikkers. Bij het houden van veel dieren is het vaak onmogelijk om alle individuele kikkers uit elkaar te houden. Ook de kweek verloopt vaak vanzelf, zonder dat exacte aantallen nakomelingen en sterfte hiervan met de juiste data geregistreerd kunnen worden. De inconsequenties die daarmee ontstaan in de registratie moeten helaas op de koop toe worden genomen. Bij een meer gereguleerde kweek van gifkikkers, waarbij legsels weggehaald worden, larven handmatig opgekweekt worden en de jongen in aparte bakken worden opgekweekt, is natuurlijk een uitgebreide registratie mogelijk. Het bijhouden van deze informatie, samen met nog andere factoren als het sproeiregime, voerregime, temperatuur etc., geeft op termijn veel inzicht in de kweekresultaten. Ook kan bij een correcte registratie na vele jaren niet alleen precies worden teruggekeken waar de dieren vandaan komen, maar ook aan wie er dieren overgedragen zijn. Daarmee is het voor de hobbyist makkelijk om weer dieren van dezelfde soort te vinden als dit noodzakelijk is ofwel anderen te helpen aan het adres van iemand die de soort mogelijk houdt en kweekt. Tevens geeft een goede registratie soms inzicht in verwantschap tussen dieren van verschillende hobbyisten, waarmee inteelt voorkomen kan worden.

Ondanks dat de wet- en regelgeving duidelijk is, ontstaan er toch met regelmaat discussies over de legaliteit van verschillende soorten. Zo is er de soort Adelphobates galactonotus, waarvan alle in de hobby gehouden exemplaren afstammen van gesmokkelde dieren. Met de gesmokkelde dieren is destijds zo massaal gekweekt, dat het niet mogelijk was om alle liefhebbers die deze kikkers hadden op te sporen. Alle traceerbare wildvang dieren zijn in beslag genomen. De Officier van Justitie die het onderzoek indertijd leidde heeft besloten om de nakweek van deze soort te gedogen. Gedogen is feitelijk een illegale situatie toestaan, dus geen strafrechtelijke maatregelen treffen. De situatie blijft echter illegaal. Voor geen enkele andere soort is een dergelijke situatie ontstaan in Nederland. Een toekomstige vergelijkbare gedoogconstructie is dan ook onwaarschijnlijk.

Er komt geregeld ter sprake dat voor gekweekte dieren niet dezelfde regelgeving geldt als voor dieren uit het wild, omdat CITES een wereldwijd bepalende regelgeving is met betrekking tot de handel in beschermde soorten uit het wild. Echter, ook voor gekweekte dieren en planten zijn regels, neergelegd in de Basisverordening EG 338/97 die bindend is voor alle lidstaten van de EU en de Flora- en faunawet in Nederland, waar de soorten zijn aangewezen die in de bijlagen van EG 338/97 staan. Die bijlagen lopen bijna gelijk met de Appendices van CITES. Wat betreft de Regeling vrijstelling; aantoonbaar gekweekte dieren zijn vrijgesteld van het bezitsverbod, maar alleen als de ouderdieren volgens de wettelijke bepalingen zijn ingevoerd (artikel 2 Basisverordening).

In landen om ons heen bestaat veelal wel een levendige handel in soorten die in Nederland verboden zijn omdat de (ouder)dieren niet volgens de wettelijke bepalingen zijn ingevoerd. Vaak wordt deze ‘legaliteit’ van verschillende diersoorten in onze buurlanden als argument aangewend in discussies over regelgeving in Nederland. Dit is volledig ten onrechte. De EU-verordening is bindend in alle lidstaten, maar de handhaving laat soms te wensen over, is er helemaal niet of de bewuste handhavers kennen het verschil niet tussen verschillende diersoorten. Bij navragen in buurlanden of er legale exemplaren van betreffende soorten bestaan, is het antwoord altijd dat die er niet zijn. Het tegengestelde verklaren zullen ze ook nooit doen, want daarmee zou hun disfunctioneren aan het licht komen.

Blijft er twijfel bestaan over de legaliteit van een bepaalde soort, raadpleeg dan de DN toetsingslijst.

Printen
1556 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Website

Hij krijg ik toegang tot Premium artikelen?

Op Gifkikkers zijn heel veel interessante artikelen te lezen. De premium artikelen zijn alleen als je ingelogd bent als DN lid volledig te lezen.

Hoe kan ik mijn website account koppelen aan mijn lidmaatschap?

Als lid van DN kan je toegang krijgen op het besloten gedeelte van het gifkikkerportaal door even een mailtje te sturen naar de ledenadministratie@gifkikkerportaal.nl .

Zorg er wel voor dat je in de mail ook je naam, adres en woonplaats opgeeft zodat we kunnen zien of je wel lid bent.



Wanneer de aanvraag verzonden is zal worden geprobeerd om deze binnen een week te verwerken.

Ik wil mijn account van de website en het forum verwijderen. Hoe doe ik dat?

Ik wil verwijderd worden van het forum.

Af en toe krijgen we de vraag van mensen die gestopt zijn met de hobby om al hun gegevens van het forum te verwijderen. Dit is iets wat we niet kunnen en willen doen. Dit kost ons veel te veel tijd en je kan ook niet zomaar antwoorden uit bestaande topic verwijderen zonder dat dit ten koste gaat van de inhoud van zo’n topic.

Wat je wel kan doen is het wijzigen van de profielgegeven. Als je daar je naam e.d. aanpast wordt je minder zichtbaar. Alleen namen die al in het forum zijn opgeslagen blijven wel bestaan. 

Hoe kan ik inloggen in mijn account?

Inloggen

Hoe kan ik een account aanmaken?

Als je op het forum vragen en antwoorden wilt geven dien je, je eerst te registreren. Ook nieuwe DN leden moeten dit zelf doen. Dit gaat niet automatisch.

Hoe kan ik het profiel van mijn account wijzigen?

Profiel wijzigen

Forum

Hoe kan ik me abonneren op het forum?

  • Ga naar het forum
  • Klik op "Categories"
  • Klik op het plusje bij de gewenste categorie

Hoe kan ik een privé bericht (PM) naar iemand sturen vanaf het forum?

  • Ga naar het forum
  • Klik op de ontvanger van de PM
  • Klik op "Stuur bericht"
  • Maak het bericht en verstuur het

Hoe kan ik foto’s in een topic plaatsen op het forum?

  • Ga naar Bijlagen
  • Choose File en upload de foto
  • Klik dan op Afbeelding invoegen om de foto in de editor te krijgen.

Hoe kan ik reageren op een aanbod op het forum?

Op de aangeboden topics kan je alleen via de PM reageren. Je moet wel een account hebben en ingelogd zijn.

Regels aanbod op het forum

De volgende velden zijn verplicht in te vullen:

  • Aantal
  • Leeftijd
  • Prijs
  • Woonplaats

Daarnaast dien je de volgende velden in je profiel goed ingevuld te hebben.

  • Voornaam of voorletter
  • Achternaam
  • Email
  • Woonplaats

Indien een veld niet goed is ingevuld zal de advertentie verwijderd worden!

Je profiel kan je invullen door op je naam rechtsboven in het scherm te klikken. In het eerste scherm kan je, je email wijzigen en als je op de link Profiel beheren klikt kan je, je woonplaats invullen.

Als het vermoeden bestaat dat het om illegale kikkers gaat dat wordt de advertentie verwijderd.

Wildvangkikkers zijn net als op de kikkerdag niet toegestaan.

Commerciële advertenties zijn niet toegestaan.

Wat verstaan we onder commerciële advertenties.

  • Advertenties van bedrijven. (Ook al gaat het maar om b.v. één kikkertje)
  • Advertenties van particulieren waarin zij producten en/of dieren hebben aangekocht met als doel deze weer te verkopen (handel).
  • Advertenties van particulieren waarin zij b.v. voedseldieren of planten aanbieden die alleen gekweekt zijn om de verkoop. Een stekje of bakje fruitvliegen die je over hebt is geen probleem, grotere hoeveelheden wel. Als het om een paar doosjes of stekjes gaat dan mogen deze tot maximaal twee keer per jaar worden aangeboden. Vaker of grotere hoeveelheden worden gezien als handel.

Back To Top