Fruitvliegen 3
Categorieën: Voedseldieren, Kikkers

Fruitvliegen 3

Door Peter Kuitert

Zoals velen van ons weten bestaan er vele recepten. De een wat eenvoudiger dan de ander. Het volgende recept is gaandeweg ontwikkeld met als oogpunt weinig tijd, niet altijd fruit in huis (net als we het nodig hebben) en toch een goede voedingswaarde.

Ik gebruik altijd plastic bierbekertjes uit de supermarkt die na gebruik wegge-gooid worden. Om de bekers af te sluiten heb ik een aantal schuimrubber doppen met een hobbymes uit een schuimrubber mat van ongeveer 2 cm dik gesneden. Dit gaat heel makkelijk door een bierbeker omgekeerd hard in het schuim te drukken en vervolgens om de beker heen het schuimrubber dopje uit te snijden. Deze doppen worden na gebruik onder warm water uitgespoeld.

Als basis voor het recept gebruik ik Ol-varit fruitvoeding. De potjes babyvoe-ding worden verkocht in verschillende volumes gebaseerd op de leeftijd (voedingsbehoefte) van een baby. Mijn recept gaat uit van de voeding vanaf 12 maanden. Per keer kunnen hieruit maximaal 10 bierbekers van een voedingsbodem voorzien worden.

De benodigdheden gebruikt voor het recept zijn:

Olvarit fruitvoeding (hij komt in 2 smaken zomerfruit en gemengd fruit)
Multivitamine (Ik gebruik vitamine gebaseerd op Korvimin ZVT, zeer goed)
Gist (verschillende mogelijkheden. Gistvlokken uit de drogisterij werkt goed)
Melk (hoeft niet gesteriliseerd te zijn)
Havermout (van HO. Brinta werkt ook goed alleen oppassen met nastijven de bodem mag niet te droog worden).

De bereidingswijze is erg simpel en binnen een paar minuten gebeurd, ik deed het wel eens tijdens het koken van de avondmaaltijd. Ik gebruik er een tupper-ware bakje voor met een inhoud van ongeveer een halve liter en een ronde bodem. Allereerst schep ik het potje Olvarit fruitvoeding hierin leeg vervol-gens schud ik er wat multivitamine overheen. Er is wel eens gesteld dat multivitamine door fruitvliegen voer niet zoveel effect hebben als bepoederen van de voedseldieren. Dit is zeker waar. Maar men moet zich bedenken dat je niet allen gifkikkers kweekt maar ook fruitvliegjes die vele generaties later nog steeds dezelfde kwaliteit moeten hebben. Mijn kweek loopt nu al acht jaar zonder ooit mijn stam aangevuld te moeten hebben omdat de kwaliteit achteruit liep.
Nu voeg ik ook de gist toe qua volume ongeveer een achtste deel van de hoe-veelheid van een Olvarit potje. Dit alles goed doorroeren en vervolgens de melk toevoegen totdat het totaal volume verdubbeld is. Nogmaals doorroeren tot een dunne pap. En als laatste al roerend de havermout toevoegen tot de pap lekker smeuïg is.
Laat de pot nu een minuutje staan om te kijken of de pap niet te droog of te vochtig is geworden. Als de pap over de pot-jes verdeeld is gooi ik er altijd een dotje houtwol in. Vroeger gebruikte ik WC papier maar met houtwol blijven de vliegjes langer in leven.
Het komt soms voor dat de bodem over-woekerd wordt door een groene schimmel. Dit gebeurt uitsluitend als er te weinig vliegjes voor de kweek in het potje zijn gedaan. Een stuk of vijftig zijn nodig om de kweek vlot te laten verlopen.

Om een indruk te geven van de resultaten, met de opbrengst van tien potjes per week ben ik in staat om vijftien volwassen tinctorius te voeren met daarbij nog dertig jonkies in de leeftijd tot vier maanden en vervolgens zo’n vijftig kikkertjes behorend tot het Quinquevittatus complex. En tot slot nieuwe voedselkweken op te zetten.

Om de vliegjes te voeren klop ik ze eerst in een bierbeker met wat multivitamine poeder (Korvimin) en verdeel ze vervolgens over de terraria.
Van de week zag ik toevallig weer eens de prijs van een trosje bananen en bedacht ik mij dat mijn recept misschien toch niet zo duur is.
En ach gemak dient de mens.

Printen
Back To Top