Juni 2008
Categorieën: DN

Juni 2008

Kwekersverslag: Dendrobates truncatus 

Marcel de Bruin

Over het kweken van Dendrobates truncatus is weinig bekend. Zelf heb ik de dierjes inmiddels een paar jaar en kweek ik er regelmatig mee. Hieronder volgt een verslag van mijn bevindingen.

Requiem voor de poel van Méndez

Jan Verkade

 Sinds 1992 bezoek ik geregeld Ecuador. Op mijn rondreizen door dit land heeft de poel van Méndez grote indruk op mij gemaakt. In de avonduren heb ik een grote verscheidenheid aan soorten kikkers in vaak grote aantallen kunnen zien èn horen. Sindsdien heb ik deze poel al vele malen bezocht. De verbetering van de wegenstructuur in het land heeft echter een einde gemaakt aan dit kleine kikkerparadijs.

De bak van Alexander Buil

Martijn van Beek

Alexander heeft al zo’n achtentwintig jaar aquaria; zo’n drie jaar geleden heeft hij van zijn hobby ook zijn vak gemaakt en is gaan werken bij een bekende aquariumspeciaalzaak in Nijmegen. Thuis heeft hij vierendertig aquaria staan en kweekt van alles, van maanvissen tot Corydoras en van Ancistrus tot Loricaria’s. Sinds ruim een jaar houdt hij ook gifkikkers.

Testverslag draadloze Honeywell klokthermostaat

Martijn van Beek

In het DN magazine van maart is de Honeywell klokthermostaat als nieuw product aangekondigd. Hieronder volgt een kort testverslag van dit handige apparaat.

Planten in het terrarium (III)

Erik Wevers

Wil je als terrariaan echt iets beleven met planten in je terrarium dan zul je het terrarium in dienst moeten stellen van de behoeftes van die planten. Het is net als tuinieren, je moet de planten aanpassen aan de omstandigheden en niet proberen die omstandigheden altijd te willen veranderen. Een terrarium is hoe dan ook geen echte natuur en wij zijn constant in de weer die kunstmatige omstandigheden goed te laten verlopen. Een terrarium voor planten vergt dan ook veel meer inzicht van ons dan een bak voor alleen dieren. Licht, luchtverversing en goed water zijn belangrijke criteria in een plantenbak.

Te nemen hindernissen bij het onderzoek naar pumilio's op de Bocas del Toro

Dirk de Wit & Roy Morssinkhof

In 2007 zijn we voor 6 maanden naar Panama geweest om een onderzoek uit te voeren naar de Dendrobates pumilio op de Bocas eilanden vlak over de grens met Costa Rica. Dit onderzoek hebben we uitgevoerd in opdracht van Chris van der Lingen voor zijn Panama Pumilio Protection Project (PPPP) en was onderdeel van onze stage voor de Wageningen Universiteit. Over ons onderzoek en de resultaten daarvan is meer te lezen in een ander artikel dat zal verschijnen in één van de volgende nummers van dit blad. In dit artikel beschrijven we onze belevenissen in de natuur van Panama en een klein gedeelte van Costa Rica, waar we op zoek zijn gegaan naar gifkikkers en andere interessante dieren.

De rijstmeelkever: een goed voedseldier

Michael Baele

Zoals zoveel liefhebbers ben ik steeds te vinden voor een nieuw voedseldiertje. Dit om het schaarse aanbod voedseldieren, dat we zelf kunnen kweken, aan te vullen. Liefst een zo makkelijk mogelijk te kweken diertje, dat als het even kan ook nog eenvoudig te oogsten is. met de rijstmeelkever denk ik dat ik er zo eentje gevonden heb.

Op zoek in Suriname, Deel I: Dendrobates tinctorius Patricia, Alanis en rode Trivittatus

Ruud Schouten

In februari 2008 vertrok ik met mijn vriend Chris Baars naar Suriname. Het was onze derde trip naar Suriname, het land dat samen met Frans Guyana tot mijn favorieten behoort. Het grote voordeel van Suriname is dat negentig procent van het land nog steeds uit tropisch regenwoud bestaat. Mede door het kleine bevolkingsaantal van Suriname (zo’n 400.000 inwoners) valt de druk op het regenwoud erg mee. Suriname maakt op dit moment een goede economische ontwikkeling door en aan alles zie je dat het beter gaat met dit prachtige land. Hopelijk zal dit niet te veel nadelige invloed hebben op de prachtige natuur.

Printen
Back To Top