Kweken met de kleine fruitvlieg

Kweken met de kleine fruitvlieg

(een recept van Xander Valkenburg)

Deze fruitvliegensoort geeft een minder grote opbrengst dan de grote fruitvlieg. Toch wordt deze soort veel gekweekt om zijn formaat. Vooral voor kleine soorten gifkikkers en natuurlijk jonge kikkers zijn de grote fruitvliegen namelijk gewoonweg te groot. Het kweken van kleine fruitvliegen biedt dan uitkomst. Voor een eenvoudige kweekmethode zijn de volgende materialen nodig: 

•             pan

•             havermout

•             volkorentarwemeel (Brinta)

•             banaan

•             water

•             natuurazijn

•             bakkersgist

•             bekers of potten met een inhoud van 0,5 á 0,6 liter

•             houtwol of karton (zonder drukinkt)

•             keukenpapier of servetten

•             elastiekjes

•             kleine fruitvliegen

Voor vijf kweekjes vul je een pan met een liter water en een flinke scheut natuurazijn. Breng dit aan de kook. Strooi ondertussen ongeveer 150 gram havermout in het water. Roer dit goed totdat het een smeuïge massa wordt. Laat het twee minuten doorkoken terwijl je roert om aankoeken in de pan te voorkomen. Laat het medium afkoelen tot het handwarm is. Voeg eventueel  volkorentarwemeel toe om het medium dikker te maken. Maak het geheel zo stevig dat het nog net van een lepel af kan druipen wanneer deze schuin wordt gehouden. Prak nu de banaan fijn en roer het door het mengsel. Los de bakkersgist op in een bekertje lauw water en giet daarna bij het medium. Meng dit goed! Laat het geheel nu een half uurtje staan, alvorens de bekers worden gevuld met een laag van 3 á 4 cm medium. Een stuk karton scheur je aan stukken van zo’n 15 bij 15 cm. Vouw de stukken één keer dubbel voor extra stevigheid en vouw er daarna met enkele extra vouwen een harmonica van. Duw dit stuk karton in de voedingsbodem waarbij het grootste gedeelte boven de voedingsbodem uit steekt. Het is ook mogelijk om in plaats van een stuk karton een pluk houtwol deels in de voedingsbodem te duwen. Voeg per kweekje een vijftig- tot honderdtal fruitvliegen toe. Sluit daarna de bekers met een keukenpapiertje of servet en een elastiekje. Zet de kweekjes vervolgens weg op kamertemperatuur. De cyclus is temperatuurafhankelijk en duurt tussen de 12 en 18 dagen. Het beste worden nieuwe kweekjes opgezet met de eerste vliegen die verpopt zijn in een ouder kweekje. Deze fruitvliegen zijn het meest productief. 

 

Printen
Back To Top