Minyobates steyermarki (Rivero 1971)
14-16mm Zeer kleine uniform donkerrode tot paarsrode kikker. Jonge dieren hebben enkel een dorsolaterale rode lijn op een paarsrode tot zwarte rug. Volwassen exemplaren hebben een uniforme tekening, maar deze kan restanten vertonen van de donker paarsrode tot zwarte basiskleur. Veelal is dit restant van de juveniele tekening aanwezig op de onderste helft van de rug. De poten kleuren in een gradiënt van rood naar meer roodbruin of paarsrood naar de uiteinden van de poten. De buikzijde is bruinrood en valer van kleur met kleine wratjes.
Geografische variatie:
Bekend van een enkele locatie
Roep: Onbekend
Verspreiding:
Venezuela, Cerro Yapacana aan de Amazone zijde van de Andes op 1200 meter hoogte.
Ecologie:
De kikkertjes bewonen een Tepui of granieten Tafelberg met daarop kenmerkende lage begroeiing. De kleine eilandjes van enkele meters hoge begroeiing zijn rijk aan bromelias waarin de kikkers zich voornamelijk ophouden. De mannetjes houden de legseltjes vochtig en dragen de kikkervisjes op hun rug naar poeltjes in de bladoksels van bromelias. Opmerkelijk is het hebben van een cephalische amplexus (kop omklemming van het vrouwtje door het mannetje) wat bij Dendrobates soorten afwezig is en dus de genus status van Minyobates ondersteund.
Het terrarium:
In een terrarium van 40x40x40 cm kan een klein groepje gehouden worden. De bodembedekking kan bestaan uit mos, takken en enkele stenen. Ook dient er een klein bakje met water beschikbaar te zijn. Bij voorkeur met wat stenen erin om extra mogelijkheden te bieden om er uit te kunnen klimmen. Als beplanting kunnen er enkele bromelia's en diverse klimplanten worden toegevoegd.
Temperatuur:
Temperatuur van 23-26°C is geschikt voor overdag. ’s Nachts mag deze temperatuur enkele graden dalen.
Groepsgewijs/paarsgewijs:
Geen gegevens beschikbaar.
Eieren:
Geen gegevens beschikbaar.
Overige kweekinformatie:
De enige persoon die al lange tijd goed met deze dieren kweekt heeft ze in een kas zitten. Mogelijk hebben ze dus veel ruimte nodig om goed tot voortplanting te kunnen komen. De reden waarom de voortplanting daar beter geschied is nog een raadsel.