Ovenvisjes (Thermobia domestica)
Ovenvisjes zijn kleine vleugelloze insecten die tot 12 mm groot kunnen worden. Ze zijn verwant aan de plaagvormende zilvervisjes die zich vaak in huizen vestigen. Het voordeel van ovenvisjes is dat deze alleen bij zeer warme omstandigheden kunnen overleven. In ons huisklimaat kunnen ontsnapte dieren om die reden nooit een plaag vormen. In combinatie met het gemak waarmee ze op hoge temperaturen te kweken zijn, zorgt dit ervoor dat ovenvisjes graag door hobbyisten gekweekt worden als aanvulling op het dieet van kikkers. Als de nakomelingen net uit het ei komen zijn ze zeer klein, en daarmee zeer geschikt als voer voor kleine kikkers. Na 13 vervellingen zijn ze volwassen. Als volwassen dier blijven ze onder ideale omstandigheden nog enkele jaren in leven. Doordat de kweek nauwelijks onderhoud vereist, is het opzetten van enkele kweken goed te doen.
Kweken met ovenvisjes (een methode van Christiaan Macco)
Voor een eenvoudige kweekmethode zijn de volgende materialen nodig:
• container; bijvoorbeeld een plastic opbergbox van
50×40×30 cm, met een stuk fijn gaas in de deksel
• eierdozen en/of toiletrolletjes
• watten
• plastic bakje
• water
• nylonkous
• entportie ovenvisjes
Vul de plastic opbergbox voor een groot deel met in stukken gescheurde eierdozen en/of toiletrolletjes. Plaats in één hoek een flinke pluk watten waarop de dieren hun eitjes afzetten. Vul een klein plastic bakje met wat water en trek daar een nylonkous overheen zodat de ovenvisjes er niet bij kunnen. Het water dient puur voor de luchtvochtigheid die optimaal rond de 80% ligt. Het gaas in de deksel van de doos zorgt voor voldoende luchtcirculatie. Voorkom condens aan de binnenkant van de kweek. Ent de kweek met een groot aantal ovenvisjes. Hoe meer er worden geënt, hoe groter de opbrengst. Voer de ovenvisjes regelmatig met visvoer, rijstemeel, havermout, muesli, melkpoeder of ander droogvoer. Ook de eierdozen worden gegeten bij gebrek aan beter. Zet de kweek warm weg tussen de 30 en 40 °C, eventueel op verwarmingsmatten. Omdat de tijd tussen ei en volwassen stadium wel een half jaar in beslag kan nemen duurt het vaak 6 tot 9 maanden voordat de kweek goed loopt.
Voeren
Voer de ovenvisjes gemakkelijk door een stuk eierdoos leeg te schudden in een kikkerbak. Natuurlijk kunnen ze ook eerst in een emmer worden geschud om ze te supplementeren. Kleine ovenvisjes scheiden van de grotere is ook mogelijk door de pluk watten na enige tijd te vervangen. De oude pluk watten wordt vervolgens in een nieuwe opbergbox geplaatst. Alle jongen die uit het ei komen kunnen dan direct gevoerd worden, of worden opgekweekt tot ze het gewenste formaat hebben. De ovenvisjes kunnen ook gevoerd worden in een glazen of geglazuurd schaaltje. Doordat ze niet in staat zijn hieruit te klimmen is het voordeel hiervan dat er minder ovenvisjes aan de kikkers kunnen ontkomen met als risico dat ze uiteindelijk ergens in de bak overlijden.