Phyllobates lugubris

Phyllobates lugubris (O. Schmidt 1857)

18-24mm Kleinere gifkikker met typische gele tot oranjebruine dorsolaterale streeptekening. De kikkers zijn verder bruin tot zwart van kleur en kunnen net als bij P. vittatus een sterk uit elkaar gevallen lijn over het midden van de rug hebben. De poten zijn metallic groen of geelbruin gemarmerd in een grover patroon dan bij P. vittatus. De buikzijde is eveneens gemarmerd met geel, groen of bruine tinten vermengd met zwart.

Geografische variatie:

De populaties op de eilanden Nancy Cay en Isla Bastimentos hebben bredere lijnen dan de kikkers op Isla Christobal en Almirante. De kikkers op het vaste land rond Puerto Viejo in Costa Rica hebben de extra gekleurde tekening op het midden van de rug.

Roep: Kanarieachtige triller korter, maar sterk gelijkend met die van P. vittatus

Verspreiding:

Caribische kust van centraal Costa Rica tot in centraal Panama, inclusief een aantal eilanden van de Bocas del Toro: Isla Colon, Bastimentos en Nancy. De kikkers komen tot op 650 meter boven zeeniveau voor.

Ecologie:

De kikkertjes worden gevonden langs kleine stroompjes waar de bosbodem bezaaid ligt met afgevallen blad. In dit doorgaans primair regenwoud is weinig ondergroei aanwezig. De kikkers zijn algemener rond omgevallen bomen. Mannetjes zijn territoriaal en roepen vanuit hun territorium. De legsels van 10 tot 25 eitjes worden onder takken of tussen afgevallen blad gelegd. De mannetjes dragen de uitgekomen kikkervissen allemaal tegelijk op hun rug naar de stroompjes waarlangs de kikkers leven. De kikkervissen zijn omnivoor en niet kannibalistisch.

Het terrarium:

Voor een groepje van zo’n 5 dieren is een bak van 60x50x50 cm geschikt. Zorg wel dat de bak is ingericht met wat hout en een hoeveelheid planten waaronder bromelia’s.

Temperatuur:

24-26°C overdag. ‘s Nachts enkele graden daling tot 18-20°C is mogelijk.

Groepsgewijs/paarsgewijs:

Zowel groepsgewijs als paarsgewijs kunnen deze dieren gekweekt worden.

Eieren:

Legsels kunnen bestaan uit 10 tot 20 eieren.

Overige kweekinformatie:

Met een leeftijd van ongeveer 9 maanden kunnen de jonge mannetjes al gaan roepen. Enige tijd later kunnen dan al de legsels volgen.
De jongen krijgen voorpoten na ongeveer 2 maanden. Binnen enkele dagen gaan ze dan aan land.

Printen
Back To Top