September 2011
Categorieën: Magazine

September 2011

Ranitomeya imitator Jeberos
Zonder enige kennis van zaken of ervaring heb ik me vijf jaar geleden op de hobby gestort. Ik had al eens prachtige gifkikkers aanschouwd in een Spaanse dierentuin en ik was meteen verliefd op de kleurenpracht. Met dit beeld heb ik lang rondgelopen, tot ik op een dag thuis kwam met een terrarium, wat hout, mos en een grote bromelia. In dezelfde dierenwinkel had ik ook een koppel Adelphobates galactonotus gekocht. Het was een bakje met dubbele beluchting en een spot. Niet ideaal voor de kikkers!
 
Kikkers uit Xishuangbanna (China)
Een klein stuk van het regenwoud in de Xishuangbanna botanische tuinen is gereserveerd voor het biologisch onderzoekscentrum van zuidelijk Yunnan. De Chinese onderzoekers en studenten die hier aanwezig zijn slapen ‘s nachts, maar ik kan geen moment missen om de Rhacophorus te vinden die ik eerder deze week enkele meters boven mij hoorde roepen. Ik hoop dat hij, gestimuleerd door de laatste regen, met een partner afgedaald is naar een klein poeltje, zodat ik het zelden geziene gedrag kan observeren en fotograferen.
 
Een nieuwe stroming in de terrariumbouw
Als kind al was ik gefascineerd door de stroompjes en watervallen die we op vakantie zagen in de Alpen en in Frankrijk. Eindeloos kon ik luisteren en kijken naar het ruisende water, hoe het zijn weg zocht over de stenen en hoe de druppels in het rond spetterden. In deel I van dit artikel heb ik beschreven hoe ik in 2008 voor het eerst dit beeld kon omzetten in een proef ‘hillstream vivarium’. De proef slaagde en met meer ervaring en nog hogere ambitie ben ik begonnen aan een grotere stroomversnellingsbak. Na een overzicht van mijn bouwervaringen, ga ik in dit deel vooral in op alles wat er leeft in de bak: de kikkers, de vissen en garnalen en de vele planten. Ik vertel erbij hoe de inrichting en de bewoners op elkaar zijn afgestemd.
 
Mantella aurantiaca
De gouden mantella (Mantella aurantiaca) is een kleine kikker die een lengte van ongeveer 2,5cm bereikt (snuit tot stuit). Net als veel andere diersoorten wordt hij ernstig bedreigd in het wild. Er worden vrij grote aantallen in gevangenschap gehouden, in zowel dierentuinen als in privé collecties. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom de M. aurantiaca zo populair is als terrarium dier. Ze hebben een prachtige kleur die varieert van geel tot  oranje en zelfs rood. Ze hebben een dagactief leven en een aangename tjirpende roep.
De roep van M. aurantiaca is een subtiele tjirp die bestaat uit drie snel opeenvolgende klikjes en doet iets denken aan het geluid van een krekel.
 
Onze zoektocht naar rode Oophaga granulifera
In 2006 ben ik met Nederlandse vrienden naar Costa Rica gegaan om het regenwoud te bezoeken. Dit was al jaren een droom van mij, mede door mijn interesse in fotografie.
Voor mij en mijn twee reisgenoten was het de eerste keer dat ik pijlgifkikkers in het ‘wild’ heb gezien.

Betere opvang van wildvangdieren
Sinds enige tijd worden vanuit Suriname en Guyana weer pijlgifkikkers uit het wild geïmporteerd. Het gaat om Ameerega trivittata, Dendrobates leucomelas en Dendrobates tinctorius. Daarnaast worden al jaren wildvangkikkers ingevoerd uit Afrika en Azië.
Dit artikel is niet bedoeld om een discussie te voeren over wel of geen wildvang, maar beoogt goede informatie te geven over de verzorging van deze dieren. Ondanks dat DN geen voorstander van wildvang is, vindt DN het wel belangrijk dat de dieren zo goed mogelijk binnenkomen en hierna juist verzorgd worden bij de importeur en bij de liefhebber.
Hiervoor is goede informatie nodig. In dit artikel wil ik u die informatie geven, zodat u de dieren de optimale zorg kunt geven.

Printen
Back To Top