Ultra Violet Licht (UV-B)
Categorieën: Techniek, Licht

Ultra Violet Licht (UV-B)

Ultra Violet Licht (UV-B)

 

De meningen over het gebruik van UV licht lopen nogal uiteen. De één zweert erbij en de ander vindt het maar onzin. De keuze om het te gebruiken is aan jezelf en hangt vooral af van je eigen overtuigingen. Natuurlijk kan een gedegen literatuuronderzoek, over de te houden soorten, je goed helpen bij deze keuze. 

UV licht wordt hoofdzakelijk gebruikt indien er dieren in het paludarium gehouden worden. In hun natuurlijke leefomgeving brengen kikkers en hagedissen een bepaalde tijd in de zon door. Dit verschilt echter enorm per diersoort doordat er verschillende biotopen of microbiotopen gebruikt worden door de dieren. De noodzaak van UV licht bij gifkikkers is veel discussie over. Zo zijn er kikkers die overduidelijk met grote regelmaat in het zonlicht te vinden zijn, terwijl er aan de andere kant soorten zijn waarbij dat geenszins is aangetoond.

Onderzoek heeft aangetoond dat het UV spectrum van de zon van groot belang is voor het voorzien in de vitamine D behoefte. Deze vitamine draagt bij aan een goede calcium balans. Calcium is belangrijk voor de botstructuur en het zenuwstelsel. Te weinig calcium geeft aanleiding tot afwijkingen waaronder pootafwijkingen (rachitis) of zelfs epileptische aanvallen na een schrikreactie. Of voldoende supplementatie van vitaminen en calcium een goede vervanger is voor het UV-licht is ook veel discussie over.

Als er UV licht in het Paludarium gebruikt gaat worden dient men er wel aan te denken dat de scheidingsplaat tussen Paludarium en lichtkap een UV doorlatende acrylaatplaat is. Glas laat namelijk nagenoeg geen UV-licht door. LET OP!! Niet alle acrylaatplaat is UV doorlatend dus je zult jezelf daarover goed moeten informeren.

Printen
Back To Top