Voortgang Reserva Ranita Dorada
Het is alweer zes jaar geleden, dat mede dankzij het initiatief van Dendrobatidae Nederland, het eerste amfibieënreservaat in Colombia is opgericht: Ranita Dorada, Reserva Natural de los Anfibios.
Een korte samenvatting voor de nieuwe leden of ter opfrissing: DN had een jaar eerder, naar aanleiding van een artikel over Andinobates tolimensis, van een van de auteurs de vraag gekregen of wij konden helpen om het leefgebied te beschermen, waar deze soort samen met Andinobates dorisswansonae voorkomt. Hun leefgebied was omgeven door koffie- en avocadoplantages en het laatste stukje bos in dit gebied stond op de nominatie om verkocht te worden. De nieuwe eigenaar zou zonder twijfel het stukje bos gerooid hebben ten behoeve van een nieuwe plantage.
DN had geen ervaring met dit soort projecten, noch de financiën voor een project van deze omvang, maar wij hadden wel contacten. Uiteindelijk was de ProAves, de Colombiaanse vogelbescherming, bereid om dit gebied bij aankoop te beheren. Zij hadden aantoonbaar ervaring met het beheren van natuurgebieden. Veel internationale natuurorganisaties hadden met ProAves al succesvol projecten uitgevoerd, waardoor het een betrouwbare partij bleek. IUCN Nederland was bereid (met gelden van de Postcodeloterij) in samenwerking met Conservation International, de aankoop van de grond te financieren. Zij kenden ons nog van het project met Excidobates mysteriosus in Peru. In december 2008 werd de grond gekocht en kon het reservaat worden ingericht.
Het reservaat Ranita Dorada ligt in de provincie Tolima, vlak bij het stadje Falan en is 120 hectare groot. Het bestaat uit beboste toppen van een aantal kleine bergen. Het reservaat ligt tussen 1580 en 1900 meter hoogte en is hierdoor te bestempelen als nevelwoud. De gemiddelde temperatuur ligt tussen 15 en 22°C en er valt 2.000 tot 2.500 mm regen per jaar. Het gebied telt veel soorten bomen; in de lagere gedeeltes is ook veel bamboe aanwezig. Er groeien tal van bromelia’s en heliconia’s. Voor de kikkertjes van het geslacht Andinobates zijn vooral de bromelia’s van belang.
Stukken van het reservaat, die vóór de aankoop nog landbouwgronden waren, zijn de afgelopen jaren herbebost. Andinobates tolimensis en Andinobates dorisswansonae zijn niet de enige amfibiesoorten. Er komen ook verschillende soorten glaskikkers voor: Cochranella rosada, Cochranella susastamai, Cochranella punctulata en Centrolene robledoi. Daarnaast zijn er enkele soorten fluitkikkers te vinden: Eleutherodactylus fallax, Eleutherodactylus penelopus en Eleutherodactylus raniformis. De salamandersoort Bolitoglossa lozanoi heeft er eveneens een plekje.
Naast het grote aantal vogelsoorten (291) en enkele reptielensoorten (waaronder een koraalslang en Echinosaura horrida), komen erin het reservaat ook luiaards, witvoettamarins, titi-aapjes, uilaapjes (ook wel doeroecoeli's genoemd), grijze vossen, margaykatten en agouti’s voor.
DN ondersteunt dit project door jaarlijks € 3.750,- te doneren, waarmee het salaris van de park-wachter Pantaleon Guayara Olaya wordt bekostigd. Pantaleon woont met zijn gezin net onder het reservaat. DN ontvangt jaarlijks een rapportage van ProAves over de voortgang van dit project.
Gerealiseerde activiteiten 2012-2014
De parkwachter is altijd aanwezig. De adjunct-directeur van ProAves bezoekt elke maand het reservaat. Met betrekking tot het behoud van de habitats van de belangrijkste voorkomende diersoorten heeft Pantaleon de volgende taken:
■ bewaking van de reservaatgrenzen en grens-markering
■ het monitoren van de belangrijkste diersoorten
■ zorgen voor goede bewijzering van het reservaat
■ onderhoud van paden en wegen
■ onderhoud van de infrastructuur
■ herbebossing (12.000 planten) en herstel van de natuur
■ beheer van een kwekerij met een capaciteit van 40.000 zaailingen
Door de herbebossing en het herstel van open gebieden, heeft er een opmerkelijke regeneratie plaatsgevonden van inheemse plantensoorten in het primaire en secundair regenwoud (wat voorheen weilanden waren). Daardoor heeft het leefgebied van verschillende soorten amfibieën zich goed kunnen herstellen. Ook de voedselvoorziening voor de andere hier levende diersoorten is goed op gang gekomen. Het meest recente nieuws met betrekking tot de bedreigingsstatus van de ter plaatse voorkomende Andinobates soorten kwam dan ook niet als een verrassing. Bij de laatste update van de IUCN Rode Lijst, was er goed nieuws over de betreffende soorten. ‘Van twee kikkers uit het geslacht Andinobates, bekend van slechts een enkel stukje bos in de Cordillera Central van de Colombiaanse Andes, is de instandhouding vooruitgegaan dankzij de integratie van hun gehele habitat in het goed beschermde Ranita Dorada amfibieën Reservaat. Zowel A. dorisswansonae als A. tolimensis zijn van de zeer bedreigde status naar de kwetsbare status gegaan’. Zo zien we dat onze gezamenlijke inspanningen tot goede resultaten hebben geleid. Daar mogen we met zijn allen trots op zijn.
Ook u kunt iets extra betekenen!
Graag maken we melding van een zeer genereuze donatie van € 150,- afkomstig van Viktoria Karlsson uit Zweden, ten behoeve van het Ranita Dorada project in Colombia.
Omdat steeds meer leden (en niet leden) aangeven graag iets meer te willen bijdragen aan natuurbeschermingsprojecten van DN, hebben we al enige tijd in de webshop op onze website de mogelijkheid om donaties te doen ten behoeve van natuurbeschermingsprojecten. Het bieden van deze mogelijkheid verkiezen wij boven een contributieverhoging speciaal voor deze doeleinden, zodat het lidmaatschap toch voor iedereen laagdrempelig blijft.
Mocht u graag een donatie doen, dan kan dat via onze webshop. Reserva-Ranita-Dorada Ook zijn we voornemens om op alle komende DN beurzen een donatiepot te plaatsen, waar eenieder naar wens zijn/haar donatie in kan doen.