Waarvoor dient een ballast
Categorieën: Techniek, Licht

Waarvoor dient een ballast

Waarvoor dient een ballast

Een ballast heeft twee functies, zorgen voor een hoog start voltage en het limiteren van de stroom na het opstarten.

Van de standaard ballast bestaan twee type’s

De standaard magnetische ballast.

 

Deze gebruikt een combinatie van inductieve en capacitieve netwerken om de lampstroom te limiteren. Aluminium om gelamineerde ijzeren plaatjes vormen de inductor.

De energie efficiënt magnetische ballast.

Dit is de verbeterde versie van de standaard ballast. Hier is het aluminium van de spoel vervangen door koper en zijn de ijzeren plaatjes langer. Dit resulteert in een betere efficiëntie doordat het koper een lagere weerstandswaarde heeft dan aluminium en door het grotere oppervlak van de metalen plaatjes een betere warmte afgifte hebben waardoor de ballast koeler blijft.

De werking

De ballast is in serie geschakeld met de lamp en de starter. Indien er spanning op het geheel gezet wordt gaat er een stroom lopen door de gloeidraden van de lamp, waardoor deze opgewarmd worden. Indien de starter uitschakelt (dit is in wezen een bimetaal) veroorzaakt de ballast een grote spanningspiek waardoor een elektrische boog ontstaat van de ene naar de andere zijde van de lamp. Deze boog gaat een wisselwerking aan met het in de buis aanwezige gas welke een stralingsenergie produceert. (ionisatie) Deze stralingsenergie strijkt langs de binnenkant van de buis tegen de fosfor coating op het glas, waardoor deze zichtbaar licht gaat uitstralen. Als de lamp brandt is de starter uitgeschakeld, de stroom vloeit door de lamp en de ballast dient nu als stroombegrenzing. Als er geen ballast wordt gebruikt zal de stroom alsmaar toenemen en de lamp zal zich zelf vernietigen. De ballast is gemaakt voor een bepaalde voedingsspanning met enige tolerantie. Indien de spanning onder de tolerantie zakt dan zal de lamp niet ontsteken. Is de spanning boven de tolerantie dan zal de lamp meer stroom gaan trekken en zal op den duur stuk gaan. De magnetische ballast werkt op een netfrequentie van 50 Hz. Hierbij gaat de spanning in 10 milliseconden van maximum naar nul. Elke cyclus wordt het gas dan geïoniseerd en gedeïoniseerd. Alleen dit al kan 25% van de gebruikte energie uitmaken.

Printen
Back To Top