Wormen
Wormen kunnen onderverdeeld worden in Nematoden (rondwormen), Trematoden (platwormen) en Cestoden (lintwormen).
Enkele wormen die bij gifkikkers kunnen voorkomen zijn:
Rondwormen.
Rondwormen zijn te zien in de ontlasting van een kikker met een microscoop op 100X vergroting.
In de ontlasting (faeces) zijn eieren en larven van de rondworm te vinden, echter bij twee dagen oude ontlasting zullen alle eieren zijn uitgekomen waardoor alleen nog larven zichtbaar zijn.
De rondworm is een van de minst schadelijke wormsoort die bij de gifkikker kan voorkomen, de rondworm leeft van de voeding die zich in de darmen bevind.
Doordat bij stres de kikker verzwakt zullen de wormen zich makkelijk kunnen ontwikkelen waardoor er steeds minder voeding voor de kikker overblijft en de kikker zal ondanks dat hij nog eet sterk vermageren, de huid is droog en vaak zit de kikker in of nabij het water om de vochtregulatie op pijl te houden.
De kikker kan het best behandeld worden met Panacur, mocht deze kuur niet helpen (meestal heb je dan te maken met een ander soort worm) dan kan er een kuur met Ripercol gegeven worden.
Uitleg over de geneesmiddelen volgen nog.
Haakwormen.
Haakwormen zijn te zien in de ontlasting van een kikker met een microscoop op 100X vergroting.
In de ontlasting (faeces) zijn eieren en larven van de rondworm te vinden (eieren kunnen ontwikkelde larven bevatten), echter bij twee dagen oude ontlasting zullen alle eieren zijn uitgekomen waardoor alleen nog larven zichtbaar zijn.
De haakworm is te vinden van de slokdarm tot in de darmen, de haakworm zet zich vast aan b.v. de darmwand waar hij leeft van bloed en weefsel, hierdoor kan bloedarmoede bij de kikker ontstaan tevens kan er buikvliesontsteking optreden en door de wondjes die de haakworm veroorzaakt kunnen infecties ontstaan.
De kikker wordt sloom, kan bloed en slijm in zijn ontlasting hebben en de kikker verliest zijn eetlust waardoor hij vermagert, de huid is droog en vaak zit de kikker in of nabij het water om de vochtregulatie op pijl te houden.
De kikker kan besmet worden met de haakworm door het eten van besmette voederdieren en/of besmette grond en de haakworm kan de kikker binnendringen via de huid, meestal via de buik van de kikker.
De haakworm is een gevaarlijke parasiet die verspreid kan worden (van bak naar bak) door besmette instrumenten, handen en besmette voederdieren.
Daar de haakworm nog maanden kan blijven leven op de vochtige ondergrond van onze paludaria zullen bij een besmetting de kikkers apart behandeld moeten worden en de paludaria zal helemaal leeg gehaald en ontsmet moeten worden om nieuwe infectie van de haakworm te voorkomen.
De kikker kan het best behandeld worden met Panacur, mocht deze kuur niet helpen (meestal heb je dan te maken met een ander soort worm) dan kan er een kuur met Levamisol gegeven worden.
Uitleg over de geneesmiddelen volgen nog.
Longwormen.
Longwormen zijn te zien in de ontlasting van een kikker met een microscoop op 100X vergroting.
In de ontlasting (faeces) zijn eieren en larven van de longworm te vinden (eieren kunnen ontwikkelde larven bevatten), echter bij een dag oude ontlasting zullen alle eieren zijn uitgekomen waardoor alleen nog larven zichtbaar zijn.
De longworm is te vinden in de longen en in het darmkanaal waar eieren en larven te vinden zijn.
De longworm kan longontsteking veroorzaken, ze leven van slijm en vocht en geven een zekere prikkeling zodat er meer slijm dan normaal wordt geproduceerd, ook de zuurstof uitwisseling wordt bemoeilijkt.
Het is moeilijk te zien of je met longwormen te maken hebt, daar de worm sterk op andere rondwormen lijkt, sectie van een gestorven dier kan dan uitkomst bieden
De longworm dringt via de huid of via de mond naar binnen, hierna trekken de larven naar de longen waar ze volwassen worden en eieren leggen, de eieren komen via de longen weer uit in de keel van de kikker waar ze worden ingeslikt of via de mond een weg naar buiten vinden.De ingeslikte eieren komen dan in het darmkanaal terecht waar ze zich ontwikkelen tot larven waarna ze met de ontlasting weer in het paludarium terecht komen.
De longworm is een gevaarlijke parasiet die verspreid kan worden (van bak naar bak) door besmette instrumenten en handen.
Daar de longworm nog maanden kan blijven leven op de vochtige ondergrond van onze paludaria zullen bij een besmetting de kikkers apart behandeld moeten worden en het paludaria zal helemaal leeg gehaald en ontsmet moeten worden om nieuwe infectie van de longworm te voorkomen.
De kikker kan het best behandeld worden met Ivermectin (Ivomec) of met Levamisol.
Panacur werkt alleen in het darmkanaal het dringt niet door tot in de organen dus de wormen in de longen worden niet bereikt met Panacur.
De wormen zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden, laat bij twijfel verse ontlasting onderzoeken door een goede dierenarts, die kan je vertellen met welke worm je te maken hebt.
De meeste wormen zijn te bestrijden met Panacur, dit geld voor de wormen die in het darmkanaal leven.
Panacur is makkelijk in gebruik en vormt een niet al te grote aanslag op de kikker.
De dosering voor kikkers is 50-100 mg/kg lichaamsgewicht, dit kan gegeven worden door de fruitvliegen met de dosering panacur te bepoederen, een groot nadeel is dat je niet precies kan doseren omdat niet alle panacur op de vlieg blijft zitten, zorg er dan ook voor dat de kikker in een niet al te grote ruimte zit zodat deze makkelijk alle bepoederde vliegen kan eten, geef na het eten van de bepoederde vliegen nog een paar fruitvliegen die bepoederd zijn met vitamine en mineralen en zorg er voor dat stress zoveel mogelijk wordt vermeden.
Doe dit 7 dagen achter elkaar, herhaal na twee weken de behandeling voor de duur van 5 dagen, zorg dat ze in tussenliggende tijd voldoende vitamine binnen krijgen.
Het probleem bij een sterker medicijn zoals b.v. Levamisol is dat de parasieten alle tegelijk gedood worden waardoor er in de organen allerlei dode materie achterblijft dat kan gaan rotten, het is dan ook niet zo’n slecht idee om eerst een kuur met panacur te geven en indien nodig dan nog een kuur met een sterker medicijn.
Andere wormen de zogenaamde platwormen (trematoden) dienen met Praziquantel (Droncit) te worden behandeld.
Raadpleeg voor andere medicijnen zoals Ripercol (Levamisol), Ivermectin en Droncit de dierenarts.
Enige richtlijnen:
Ripercol(Levamisol)- 20mg /kg (beste Ripercol voor injectie gebruiken)
Ivermectin - 0,2 tot 0,4 mg / kg.
Dorncite - 5 mg / kg.
Deze medicijnen kunnen doormiddel van een druppel op de huid / rug van de kikker worden aangebracht (ad-on toepassing), let hierbij op dat het medicijn niet in de ogen kan komen.