Symposiumdag

Weet u alles over kikkers? Wij hopen toch van niet… 

Ieder jaar organiseert DN een speciale studiedag voor al haar trouwe kikkerfanaten. Diverse sprekers vertellen u alles over de succesvolle kweek van veeleisende soorten, het onderzoek naar kikkers in de tropen, de opbouw van regeltechniek en meer… 

De gratis toegankelijke symposiumdag is dus hét moment om meer over de vereniging en DN-leden te ontdekken! 
Wij nodigen geregeld interessante wetenschappers uit. Dankzij hun onderzoek kunnen wij verschillende uitdagingen stevig aanpakken en maken wij van het symposiumprogramma een uniek leermoment. En dat allemaal met een gratis voorraad aan koffie en thee. 
Ons programma prikkelt niet alleen uw brein, maar ook uw fantasie. Wij bieden u namelijk altijd een spannend reisverslag van uw medehobbyisten. Zij vertellen uitgebreid over hun ervaringen in tropische kikkeroorden en doen uit de doeken welke misstappen u op uw eigen reis kunt voorkomen. 
De symposiumdag is ook een ideaal moment om nieuwe contacten te leggen. Dit is zeker handig wanneer uw hobby even mis loopt, u hulp zoekt bij een technisch klusje, of nog een vakantie-oppas nodig heeft. 
 

Evenement datum: 16-3-2024 10:00 - 16:30 Exporteren evenement

Evenement locatie: Veerhuis

DN Symposiumdag 2024 (incl. ALV)
Sander Bauer

DN Symposiumdag 2024 (incl. ALV)

Onze jaarlijkse DN symposiumdag geeft gifkikkerhouders extra inzichten in het houden van deze bijzondere dieren via een mix van academische lezingen en reisverslagen. Naast deze lesstof is er ook altijd gelegenheid tot een praatje met onze DN-leden. Ook vinden op de symposiumdag onze periodieke bestuursverkiezingen plaats, waar leden zich verkiesbaar of herkiesbaar stellen voor een driejarige bestuurstermijn (zie bijlage). Het onderstaande programma geeft een blik op wat DN'ers en overige bezoekers tijdens deze dag kunen verwachten.

Datum: Zaterdag 16 maart 2024, aanvang: 10:00
Locatie: 't Veerhuis, Nijemonde 4, 3434 AZ Nieuwegein (GoogleMaps)
Toegang: Leden en Niet-leden: Gratis.
Link: DN Symposiumdag

Programma DN-Symposiumdag

10:00                     Opening zaal met koffie en thee

10:10                     Opening symposium

10:15                     Dendrobatidae in the digital world - dr. Jose Valdez

11:15 – 11:30        Korte pauze, incl. koffie en thee

11:30                     Expeditie in biosfeerreservaat Podocarpus-El Condor - Raf Stassen

12:30                     Lunchpauze (op eigen kosten)

13:15                     Algemene Ledenvergadering Dendrobatidae Nederland (ALV). (zie bijlage voor agenda)

14:30                     Illegale dierenhandel vanuit Latijns-Amerika naar de EU - mr. Pauline Verheij

15:30 - 16:30         Afsluiting symposium, napraten in het café

 

Lezing #1 (10:15 – 11:15) (Engelstalige lezing)
Dendrobatidae in the digital world - dr. Jose Valdez

Many of our Dendrobatidae Nederland members are happy to purchase their new frog friends from fellow enthusiasts and take pride in their ability to succesfully achieve high levels of captive breeding in their home-terraria. But we also think about the international import of these species and how their legal origins are sometimes a bit more contested.
Our guest speaker dr. Jose Valdez, PostDoc researcher at the German Centre for Integrative Biodiversity Research, performed several years of in-depth research into the reptile and amphibian trade. With prior experience in the reptile husbandry dr. Valdez has performed accurate assessments of their global trade and will explain how to use web-instruments such as GoogleTrends to gain insights in the global and European demand for exotic species.

 

Lezing #2 (11:30 – 12:30)
Expeditie in biosfeerreservaat Podocarpus-El Condor - Raf Stassen

In juli 2023 ging een team van herpetologen met ondersteuning van Dendrobatidae Nederland, Stichting Herpetofauna en het Duitse Zoologische Gesellschaft für Arten- und Populationsschutz (ZGAP) op expeditie in het hart van het biosfeerreservaat Podocarpus-El Condor (Ecuador). In deze overgangszone tussen de Andes en de Cordillera del Condor bevinden zich nog uitgebreide gebieden die slechts weinig zijn verkend.
Het doel: het opsporen van lang niet meer geziene Atelopus soorten in de regio, het in kaart brengen van de lokale herpetofauna en het formuleren van strategieën om deze laatste wilde gebieden intact te houden. Tijdens deze lezing vertelt Raf Stassen meer over de expeditie naar dit bijzondere UNESCO-reservaat en hoe projecten als deze bijdragen aan de grotere natuurbeschermingsdoelen met lokale projectpartners.

Image
<br />Meer lezen : <a data-cke-saved-href=" />UNESCO.org/biosphere/../podocarpus-elcondor  Worldlandtrust.org/../fundacion-jocotoco/  Jocotoco.org 
Biosfeerreservaat Podocarpus-El Condor op de kaart: osm.org

 

Lezing #3 (14:30 – 15:30)
Illegale dierenhandel vanuit Latijns-Amerika naar de EU - mr. Pauline Verheij

Latijns-Amerika is, met haar enorme biodiversiteit, een paradijs voor liefhebbers van bijzondere soorten vogels, reptielen, zoogdieren en amfibieën. Helaas staan vele diersoorten zeer onder druk van stroperij en illegale handel. Veruit het grootste deel van de dieren die uit het wild gevangen worden, worden verhandeld op de lokale markt. Er is echter ook een grote vraag vanuit de VS, Europa en Azië naar Latijns-Amerikaanse diersoorten. Veel van de internationale dierenhandel is legaal, maar er is ook een significante illegale handel.
Pauline Verheij, een onafhankelijke consultant gespecialiseerd in ‘wildlife en forest crime’, heeft vanuit EcoJust onderzoek gedaan naar de illegale dierenhandel in Latijns-Amerika. In haar lezing zal zij ingaan op haar bevindingen, met een focus op de illegale handel in amfibieën naar de EU.

Printen
553 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Documenten te downloaden

Back To Top