Dendrobatidae Nederland

 

Dendrobatidae Nederland is een toonaangevende internationale vereniging voor liefhebbers van pijlgifkikkers (Dendrobatidae) en andere tropische kikkers.

De vereniging stelt zich ten doel om verdieping te bieden in het houden en kweken van Dendrobatidae en andere tropische kikkers. Dit doen wij middels het organiseren van bijeenkomsten en het publiceren van relevantie informatie.

Wij staan hierbij voor professionele praktijken ten behoeve van een optimaal dierwelzijn. Op allerlei gebieden worden ontwikkelingen scherp in de gaten gehouden en zo nodig onderneemt Dendrobatidae Nederland actie om de doelstellingen actief te bereiken.

DN Magazine

DN Gifkikkerboek

 

Voordelen lidmaatschap

Voordelen van een lidmaatschap:

  • Elk kwartaal ontvang je ons DN magazine.
  • Halfjaarlijks gratis entree op de Kikkerdag voor jezelf en een introducé.
  • Gratis tafel voor aanbod van nakweek op onze Kikkerdag.
  • Gratis bezoek aan werkgroepavonden van west-, midden- en noord Nederland.
  • Jaarlijks een symposiumdag.
  • Toegang tot de volledige inhoud van onze website.
  • Megakorting op ons boek Gifkikkers.
  • Als lid draag je bij aan verschillende conservatieprojecten en wetenschappelijk onderzoek, alle ten behoeve van onze geliefde kikkers.
  • Bijna 50% korting op Terrafile!
  • Leden bieden we de mogelijkheid bij te dragen aan onze activiteiten (DN functioneert geheel op basis van vrijwilligers).

...en dat alles voor een schamele 30,- euro (binnen NL), of 40,- euro (buiten NL)

Lid worden

Expeditie Nationaal Park Podocarpus
Remco Stuster

Expeditie Nationaal Park Podocarpus

Locatie: Nationaal Park Podocarpus, Ecuador
Partner: Fundación Jocotoco
Wanneer: 2023
Donatie: € 1.000,-
Website: https://www.jocotoco.org.ec/
DN magazine: verwachte publicatie in 2025

 

De doelstellingen van deze expeditie:

  • Het uitvoeren van een zoektocht omtrent de aanwezigheid van Atelopus soorten in het gebied, geclassificeerd door de IUCN als Critically Endangered, Data Deficient of nog niet beschreven. Hoewel het gebied slecht onderzocht is, waren er historisch Atelopus podocarpus, A. eusebiodiazi en  A. pachydermus aanwezig.
  • Onze kennis over de huidige situatie verbeteren, directe en indirecte bedreigingen identificeren, waardoor de conservatie initiatieven door de Ecuadoraanse projectpartners kunnen leiden tot de verbetering van in situ-bescherming van amfibiesoorten die tijdens de expeditie zijn aangetroffen.
  • Indien nodig individuen van Atelopus en andere ernstig bedreigde doelsoorten verzamelen voor ex situ-conservatie in zowel Bioparque Amaru als Centro Jambatu.
  • Belangrijke informatie genereren en verspreiden die is verkregen over Atelopus en andere amfibiesoorten die tijdens deze expeditie worden aangetroffen.

Het hoofddoel van de expeditie is om de aanwezigheid van Atelopus te verifiëren op historische locaties in het gebied, evenals in gebieden die nooit onderzocht zijn, om te verduidelijken welke soorten aanwezig zijn en om toekomstige beschermingsacties te ontwikkelen. Er zijn historische gegevens van ten minste vier Atelopus-soorten: Atelopus pachydermus en A.podocarpus op grotere hoogten (de taxonomische status van de laatste is onbekend met de mogelijkheid om een junior synoniem te zijn van A. eusebiodiazi) en A. wampukrum sp. nov. en A. aff palmatus uit lagere bergbossen van de oostelijke hellingen van de naburige gemeente Nangaritza. Sommige van deze gegevens dateren uit de jaren 80 (A. pachydermus). Over het algemeen hebben er maar weinig veldexpedities plaatsgevonden om de situatie te verduidelijken. De in 2010 beschreven A. podocarpus is geclassificeerd als Critically Endangered, mogelijk uitgestorven, aangezien de laatste waarneming in Ecuador dateert uit 1994. Daarnaast is A. eusebiodiazi beschreven in een gebied in het noorden van Peru, nabij de grens met Ecuador. Hoewel de soort niet officieel is geregistreerd voor Ecuador, kwam een ​​expeditie in het Yacurí National Park één exemplaar van Atelopus tegen dat vermoedelijk A. eusebiodiazi is, terwijl meer populaties van A. podocarpus wachten op taxonomische herziening. Een tweede doel van de expeditie is om de kennis over andere amfibiesoorten binnen het Palanda Municipal-reservaat te verbeteren om de beschermingsinspanningen aan te scherpen, met name voor het gebied dat tussen Podocarpus en Cerro Plateado ligt. Er zijn ten minste drie soorten glaskikkers (Nymphargus caricitommatus, N. posadae, Rulyrana mcdiarmidi) in het gebied waargenomen, en informatie van parkwachters van Jocotoco bevestigt dat er ook andere soorten aanwezig zijn. Er zijn ten minste twee soorten Hyloscirtus bekend (H.condor, H. tapichalaca) en meer dan 25 soorten Pristimantis. Er is een kans dat Excidobates condor ook in het gebied aanwezig is, aangezien de meest zuidelijke bekende locatie in Ecuador zich minder dan 2 km ten oosten van het gemeentelijk reservaat bevindt, binnen het beschermde gebied Cerro Plateado.

Opbrengsten:

  • Er is minstens één nieuwe Pristimantis soort gevonden. Bijkomende informatie wordt nu verzameld om de soort te beschrijven.
  • Tot onze verrassing zijn er twee onbeschreven soorten Bolitoglossa gevonden. Deze worden bevinden zich nu in het proces van beschrijving.
  • De aanwezigheid van Hyloscirtus condor is nu ook bevestigd buiten het beschermd gebied Cerro Plateado.
  • Er zijn nieuwe locaties gevonden voor verschillende glaskikker soorten (Nymphargus cariticommatus, Nymphargus posadae en Rulyrana Mcdiarmidi).
  • Er is een nieuwe locatie gevonden voor de hagedis Pholidobolus hillisii, meer dan 40 km zuidelijker dan de voordien enig gekende vindplaats.
  • Ondanks een uitgebreide zoektocht, zijn er geen Atelopus gevonden. eDNA stalen van historische vindplaatsen brachten ook geen uitsluitsel.
  • Op verschillende locatie werden ook swabs genomen om de aanwezigheid van chytrid na te gaan. Hieruit blijkt dat de schimmel ook in dit gebied wijd verspreid is. Dit zou een mogelijke verklaring zijn voor de afwezigheid van Atelopus op de historische vindplaatsen.
Vorig artikel Donatie aan Tropical Herping
Printen
107 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Laatste nieuws

September 2024 September 2024

September 2024

0 228
Laatste dag Panama Het bouwen van een nieuwe kikkerruimte Evolutie van kleuren en giftigheid binnen de gifkikkerfamilie Kant-en-klare domotica ook voor onze vivaria Gifkikkers uit het Amazonegebied: een reis door het noordoosten van Brazilië Onthulling van de stedelijke geografische verspreiding van de Halsbandkikker Mannophryne collaris: een burgerwetenschappelijk project ...

Juni 2024

0 286
Op zoek naar Oophaga sylvatica ‘koi’ in Colombia Atelopus varius in Costa Rica. Is er nog hoop of dreigt er uitsterven? Reputatiebeheer in het landschap Dierenwelzijn Anolis...

Facebook Home

Goed nieuws!! Na 41 jaar niet te zijn waargenomen is er eindelijk weer een exemplaar, een vrouwtje, waargenomen van Atelopus monohernandezii, departement Santander, Colombia. Men was er toch redelijk zeker van dat deze dieren waren uitgestorven...
icon
Dendrobatidae Nederland
13-11-2024
29 0
Are you looking to save highly threatened jungle and help protect the many inhabitants? Please do check out this project and fundraiser on the Kickstarter platform. These guys have a heart for frogs just like you do! https://www.kickstarter.com/projects/hectorburfon/la-tierra-de-las-phyllomedusa?fbclid=IwY2xjawGR5VhleHRuA2FlbQIxMQABHf06Z3bjzed99xVxiRctvc9t6khfIQ4-glxxTJS8S4RE3xQtv3TLTH1LhQ_aem_qgBlSgK6Zxavkr9__p5k2g
icon
Dendrobatidae Nederland
1-11-2024
9 0
Een door DN gesponsorde expeditie in 2023 is nu (eindelijk) te vinden op onze website. Een lezing over deze expeditie is reeds in maart dit jaar gegeven tijdens onze jaarlijkse symposiumdag. Een artikel volgt later ook nog in ons DN magazine. Was je nog niet bekend met ons DN donatieprogramma, lees dan vooral ook alle andere artikelen van projecten die we de afgelopen jaren sponsorden. https://www.gifkikkerportaal.nl/DN-donatieprogramma/expeditie-nationaal-park-podocarpus Foto: Raf Stassen
icon
Dendrobatidae Nederland
30-10-2024
7 0
Prachtig hè, al die covers van DN magazines? En dan te bedenken dat de redactie alweer bezig is met de 84e fullcolour editie! Dat zijn pakweg 800 artikelen die in 20 jaar tijd voor het DN magazine zijn geschreven! Maar, wie o wie gaat de komende editie(s) vullen? De redactie heeft GEEN artikelen meer op de plank liggen. Klim jij deze keer in de pen om je ervaringen te delen met je medeliefhebbers? Onze december editie moet al over vier weken bij de drukker liggen, opgemaakt en al. Wie helpt de 1000+ DN-leden aan leesvoer om de Kerst door te komen??
icon
Dendrobatidae Nederland
29-10-2024
34 3
Niet het leukste beeld om te zien maar wel verschrikkelijk interessant: het gebruik van gifkikkers om pijltjes voor de blaaspijp van gif te voorzien. Heden ten dage zijn er helaas nog maar weinig inheemsen die deze techniek beheersen. Er lijkt nog weinig interesse om de vaardigheden over te dragen sinds de introductie van westerse jachtmethoden. Stammen die van oorsprong gif van gifkikkers gebruikten voor de jacht zijn: Eperara siapidara -> Phyllobates terribilis Emberá en Noanamá -> Phyllobates bicolor en P. aurotaenia
icon
Dendrobatidae Nederland
27-10-2024
21 4
Zet in je agenda. Deze bijeenkomst van DN werkgroep West Nederland is weer zeer de moeite waard!
icon
Dendrobatidae Nederland
26-10-2024
0 0
Load more posts Loading
Back To Top