Dendrobatidae Nederland

 

Dendrobatidae Nederland is een toonaangevende internationale vereniging voor liefhebbers van pijlgifkikkers (Dendrobatidae) en andere tropische kikkers.

De vereniging stelt zich ten doel om verdieping te bieden in het houden en kweken van Dendrobatidae en andere tropische kikkers. Dit doen wij middels het organiseren van bijeenkomsten en het publiceren van relevantie informatie.

Wij staan hierbij voor professionele praktijken ten behoeve van een optimaal dierwelzijn. Op allerlei gebieden worden ontwikkelingen scherp in de gaten gehouden en zo nodig onderneemt Dendrobatidae Nederland actie om de doelstellingen actief te bereiken.

DN Magazine

DN Gifkikkerboek

 

Voordelen lidmaatschap

Voordelen van een lidmaatschap:

  • Elk kwartaal ontvang je ons DN magazine.
  • Halfjaarlijks gratis entree op de Kikkerdag voor jezelf en een introducé.
  • Gratis tafel voor aanbod van nakweek op onze Kikkerdag.
  • Gratis bezoek aan werkgroepavonden van west-, midden- en noord Nederland.
  • Jaarlijks een symposiumdag.
  • Toegang tot de volledige inhoud van onze website.
  • Megakorting op ons boek Gifkikkers.
  • Als lid draag je bij aan verschillende conservatieprojecten en wetenschappelijk onderzoek, alle ten behoeve van onze geliefde kikkers.
  • Bijna 50% korting op Terrafile!
  • Leden bieden we de mogelijkheid bij te dragen aan onze activiteiten (DN functioneert geheel op basis van vrijwilligers).

...en dat alles voor een schamele 30,- euro (binnen NL), of 40,- euro (buiten NL)

Lid worden

Terugblik DN-Dag
Sander Bauer

Terugblik DN-Dag

Zaterdag 23 maart 2019 hielden wij onze jaarlijkse DN-dag (symposiumdag), een dag waarop iedere bezoeker gratis lezingen kan bijwonen en leert over alles dat de vereniging van dag tot dag bezig houdt.

 

Zoals gebruikelijk gaven de sprekers ons weer drie unieke lezingen. Wij leerden bijvoorbeeld hoeveel werk het is om planten en dieren op levendige wijze in een tekening vast te leggen. Volgens medisch wetenschappers werkt dat zelfs beter dan een foto.

Ook vertelde Nick ons over de projecten die amfibieën tegen uitsterven beschermen. Vooral de ziektes binnen wilde populaties maken het onderzoekers en parkbeheerders erg lastig. Wist je ook al dat een kweekprogramma wel vier jaar duurt voordat er dieren worden uitgezet? En dan ben je er nog niet… “Soms zagen ze de slangen uit de struiken schieten, en dan ben je de helft alweer kwijt. Dat is goed balen.

De derde lezing gaf aan dat Dendrobatidae Nederland een belangrijke maatschappelijke rol speelt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vertelden over de CITES-bescherming en hoe hobbyisten een signaalfunctie leveren wanneer deze toch spaak loopt. Ook verwezen zij naar de Dendrobatidae Nederland toetsingslijst die voorkomt dat u onbedoeld illegale dieren aanschaft.

 

Image

(E. Winkel brengt zelfs gedroogde planten weer tot leven "Het tekenen en gewenste effect plan ik echt stap voor stap uit")

Image

(N. van der Giesen over de levenscyclus van Batrachochytrium dendrobatidis)

 

Maar hoewel elke spreker ons weer stof tot nadenken geeft, willen wij toch uitleggen dat de DN-dag niet zozeer om de lezingen draait. Het gaat om de kikkerhobby waar wij allemaal deel van uitmaken. Deze hobby presenteren wij via de vereniging en haar leden. En dat totaalplaatje geeft een maatschappelijk beeld van de reptielen- en amfibieënhouderij.

Wij hebben deze publieke voorlichtingstaak al vanaf 1989 in onze statuten staan en daarmee porren wij de beleidsmakers om rekening te houden met kikkerliefhebbers.

Statuten, art. 2.1

Het doel van de vereniging is de waardering voor de natuur […] te helpen opwekken, onderhouden en bevorderen.  ~~~  Hoofddoelstellingen zijn tevens het bevorderen van nakweek […] en het zoveel mogelijk verspreiden van informatie met betrekking tot deze kikkers […] en van al hetgeen daarmee verband houdt.

Het opwekken van natuurwaardering zit bij onze fans wel goed. Dendrobatidae Nederland heeft prachtige magazines, geweldige leden en zelfs een boek! Maar er blijft nog genoeg werk voor ons over. Dit zijn dan ook de onderwerpen die wij bespreken tijdens de algemene ledenvergadering. Zo is maatschappelijke verantwoordelijkheid tegenwoordig sterk bepalend voor het succes van een vereniging, maar op dit vlak schiet onze activiteit tekort.

Wij kunnen dit gat opvullen door meer openbare artikelen of blogposts te schrijven, maar ook door contact te leggen met andere dierenwelzijnsorganisaties. Het is ook daar belangrijk dat dieractivisten leren om nuances aan te brengen en kikkerhouders niet demoniseren. Dit brengt met zich mee dat wij allereerst moeten stoppen met navelstaren en onze focus verleggen van intern naar extern. Als wij deze rol niet samen oppakken, dan mag u over twee jaar vast geen kikkers meer houden en stort ook onze natuurbescherming in elkaar. Wist u bijvoorbeeld dat Dendrobatidae Nederland veel geld doneert aan wetenschappelijk onderzoek? Zelfs de meest bekende amfibie-onderzoekers komen steeds moeilijker aan de middelen om hun onderzoek uit te voeren.

 

Momenteel is er dan nog de kwestie van onze bestuurlijke bezetting. Zoals tijdens de ALV is besproken, zit het er bijna op voor de vereniging. Volgend jaar treden enkele bestuursleden definitief af. Hierna blijven er nog twee bestuursleden over en dat is niet genoeg om de vereniging draaiende te houden. Vooral omdat wij diverse onderhoudstaken en wettelijke verplichtingen hebben, zijn wij dan gedwongen om met de vereniging te stoppen.

Hoewel deze situatie de afgelopen jaren meerdere malen is aangegeven, hebben wij nog niemand gevonden voor onze ledenadministratie. Deze taak is echt noodzakelijk maar helaas nooit zo populair geweest. Ledenadministratie draait vooral om het verwerken van adreswijzigingen en de beantwoording van mails. Als deze taak u toch aanspreekt, mail dan vandaag nog het bestuur!

Ook de functie van penningmeester staat weer open. Dit jaar besteden wij die taak grotendeels uit aan een externe boekhouder, waardoor de persoonlijke lasten minimaal zijn. Toch is vanuit DN een extra controlefunctie nodig om het financiële vertrouwen te garanderen. Deze taak is echt iets voor een kikkerfanaat met analytische instelling.

Natuurlijk hebben wij voor reguliere vrijwilligers ook nog een hele takenlijst. De meeste van deze klussen zijn snel af te ronden, maar vragen wel om capaciteit die nu simpelweg ontbreekt. Als wij ieder seizoen slechts een paar dingen kunnen voltooien, dan schiet het gewoon niet op. We kijken ook op dit punt naar het laatste actieve jaar van Dendrobatidae Nederland…


!!! Geïnteresseerden worden opgeroepen het bestuur te mailen. Als aspirant-bestuurslid help je DN bij diverse taken zoals de ledenadministratie en financiële verantwoording van de vereniging. Maar ook verenigingspromotie en projectondersteuning vragen jouw aandacht.


Image

Er is gelukkig ook positief nieuws. Wij hebben nieuwe flyers ontwikkeld die alle geïnteresseerden in één keer vertellen waar Dendrobatidae Nederland voor staat. Natuurlijk willen wij zo nieuwe leden en potentiële vrijwilligers aantrekken, maar daar is jullie hulp bij nodig. Zorg er dus voor dat onze flyers ook bij nieuwe kikkerliefhebbers terechtkomen. Wij stellen setjes flyers voor jullie beschikbaar tijdens de kikkerdagen.

 

Wij zien elkaar snel weer!

Warme kikkergroet van uw bestuur

Vorig artikel Houderijrichtlijnen
Volgend artikel Conservatie van Andinobates virolinensis
Printen
6767 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Laatste nieuws

September 2024 September 2024

September 2024

0 366
Laatste dag Panama Het bouwen van een nieuwe kikkerruimte Evolutie van kleuren en giftigheid binnen de gifkikkerfamilie Kant-en-klare domotica ook voor onze vivaria Gifkikkers uit het Amazonegebied: een reis door het noordoosten van Brazilië Onthulling van de stedelijke geografische verspreiding van de Halsbandkikker Mannophryne collaris: een burgerwetenschappelijk project ...

Juni 2024

0 353
Op zoek naar Oophaga sylvatica ‘koi’ in Colombia Atelopus varius in Costa Rica. Is er nog hoop of dreigt er uitsterven? Reputatiebeheer in het landschap Dierenwelzijn Anolis...

Facebook Home

Herinneren jullie onze fundraiser voor Ranitomeya fantastica 'true nominat' nog? Onze Duitse partner Plant for Future, die de coördinatie van dit project verzorgt, heeft een korte docu over het aangekochte gebied gemaakt. In februari 2025 zullen ook enkele bestuursleden van DN het project in Peru gaan bezoeken. Meer over hun bezoek kun je dus nog verwachten in ons DN magazine komend jaar. Iedereen die aan dit prachtige project heeft bijgedragen; nogmaals hartelijk dank! Zonder jullie was dit niet mogelijk geweest.
icon
Dendrobatidae Nederland
25-12-2024
6 0
Ook de december editie is weer gevuld en komt hopelijk nog voor het einde van het jaar bij onze leden aan. Gelukkig stonden er toch weer voldoende leden op om wat mooie artikelen te schrijven. Blijf dat vooral doen. We willen ook in 2025 weer vier goed gevulde edities maken natuurlijk! In dit nummer: - Pumilio-Paradise - Witte stranden met gekleurde kikkers - Levende wand - Aanvulling op kikkerhobby - Atelopus varius in situ - Bezoek aan Costa Ricaanse populaties - Reisverslag Noordwest-Ecuador - Kikkers speuren - Ranitomeya summersi - Aanwinst voor in het paludarium - Giftigheid bij larven - Predatie op Oophaga pumilio larven - Leucostethus - Nieuwe soort gifkikker
icon
Dendrobatidae Nederland
16-12-2024
14 0
Goed nieuws!! Na 41 jaar niet te zijn waargenomen is er eindelijk weer een exemplaar, een vrouwtje, waargenomen van Atelopus monohernandezii, departement Santander, Colombia. Men was er toch redelijk zeker van dat deze dieren waren uitgestorven...
icon
Dendrobatidae Nederland
13-11-2024
30 0
Are you looking to save highly threatened jungle and help protect the many inhabitants? Please do check out this project and fundraiser on the Kickstarter platform. These guys have a heart for frogs just like you do! https://www.kickstarter.com/projects/hectorburfon/la-tierra-de-las-phyllomedusa?fbclid=IwY2xjawGR5VhleHRuA2FlbQIxMQABHf06Z3bjzed99xVxiRctvc9t6khfIQ4-glxxTJS8S4RE3xQtv3TLTH1LhQ_aem_qgBlSgK6Zxavkr9__p5k2g
icon
Dendrobatidae Nederland
1-11-2024
9 0
Een door DN gesponsorde expeditie in 2023 is nu (eindelijk) te vinden op onze website. Een lezing over deze expeditie is reeds in maart dit jaar gegeven tijdens onze jaarlijkse symposiumdag. Een artikel volgt later ook nog in ons DN magazine. Was je nog niet bekend met ons DN donatieprogramma, lees dan vooral ook alle andere artikelen van projecten die we de afgelopen jaren sponsorden. https://www.gifkikkerportaal.nl/DN-donatieprogramma/expeditie-nationaal-park-podocarpus Foto: Raf Stassen
icon
Dendrobatidae Nederland
30-10-2024
7 0
Prachtig hè, al die covers van DN magazines? En dan te bedenken dat de redactie alweer bezig is met de 84e fullcolour editie! Dat zijn pakweg 800 artikelen die in 20 jaar tijd voor het DN magazine zijn geschreven! Maar, wie o wie gaat de komende editie(s) vullen? De redactie heeft GEEN artikelen meer op de plank liggen. Klim jij deze keer in de pen om je ervaringen te delen met je medeliefhebbers? Onze december editie moet al over vier weken bij de drukker liggen, opgemaakt en al. Wie helpt de 1000+ DN-leden aan leesvoer om de Kerst door te komen??
icon
Dendrobatidae Nederland
29-10-2024
35 3
Load more posts Loading
Back To Top